0.7 C
Reșița
marți, 30 noiembrie 21

Dunca clamează intrarea în legalitate a Serviciului Salvamont! Arafat îi răspunde cu un control riguros!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat a dispus constituirea comisiei de evaluare a activității operaționale a Serviciului Public Județean Salvaspeo Caraș-Severin, fiind prezenți pentru trei zile în județ expertul inginer Adrian – Ioan David și inspectorul principal dr. Cornelia Dusciuc.

Aceasta ar fi tema principală a controlului ministerial, dar pentru identificarea unor aspecte relevante în contextul precizat în solicitarea Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo din Caraș-Severin înregistrată la nivelul Direcției Generale pentru Protecția Civilă la data de 21.04.2021.

Expertul Adrian – Ioan David și inspectorul principal Cornelia Dusciuc au ținut, pentru corelarea și verificarea unor aspecte relevante pentru controlul în cauză, să extindă evaluarea și în zonele de activitate ale formațiilor de salvare montană constituite la nivelul serviciilor. Astfel, cei doi, vor verifica punctele Serviciului Salvamont de pe muntele Mic, de pe muntele Semenic și cel de la Băile Herculane. Curios sau nu, controlul vine chiar după ce consilierii județeni au aprobat înființarea Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Caraș-Severin, ca instituție publică, cu personalitate juridică, prin reorganizarea compartimentului funcțional denumit Serviciul Salvamont-Salvaspeo din cadrul Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin. Totodată, prin proiectul de hotărâre votat în plenul Consiliului Județean, se precizează că serviciul urmează să fie condus de un șef de serviciu, funcție contractuală de conducere, care va avea calitatea de ordonator terțiar de credite.

spot_img

Ce-și dorește președintele Romeo Dunca prin acest „artificiu“? Intrarea în legalitate a Serviciului Salvamont – Salvaspeo și independența față de Direcția de Drumuri Județene, o selecție riguroasă a angajaților care vor da concurs pentru ocuparea unui loc în noul serviciu înființat, cu scopul creșterii nivelului de operativitate la intervenții și evident un coordonator profesionist al acestuia.

După ce am văzut cu ce se ocupă salvamonții noștri, care se ocupă de ore de schi atunci, lipsa unei evidențe la cabana de pe Semenic, am spus că lucrurile nu mai pot continua în acest fel. În acest moment nu performăm, ci dimpotrivă, sunt în regres cu actuala structură. Avem hotărâre definitivă de la Curtea de Apel care spune că suntem în deplină legalitate“, a încercat să explice președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca.

Înțeleg că vă doriți o limpezire a apelor, doar că transformarea actualului Serviciu Salvamont-Salvaspeo în compartiment nu este legală. Trebuie să transformați Serviciul actual de Salvamont direct în Serviciul Public Județean, fără a-l transforma în compartiment. E o vulnerabilitate care va putea fi atacată din nou în instanță. Oficial nu înțelegem de ce până în 2021 acest serviciu a funcționat pe lângă lege?“ – s-a arătat nedumerit înainte de a porni verificările pe teren expertul inginer Adrian – Ioan David, de la Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI.

E imperativ ca acest Serviciu să aibă personalitate juridică! Noul Serviciu creat creează premisele unui coordonator terțiar de credite, firesc și necesar, care acum nu există. De dată recentă, avem libertatea, după epuizarea tuturor proceselor pe care le-am avut, de a-l înființa cu personalitate juridică. Entitatea trebuie să funcționeze în condițiile cerute de lege“ – a punctat secretarul județului, Darian Ciobanu, cel care a explicat de-a fir a păr cum au stat lucrurile din punct de vedere juridic încă din 2004 și până astăzi, în cazul serviciului de salvamont.

De altfel, aceasta a și fost nota dialogului dintre membrii Comisiei de Evaluare a DSU – MAI și conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin, cele două părți exprimându-și dorința de cooperare pentru intrarea în legalitate a noului Serviciu Public Județean.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei