18.7 C
Reșița
vineri, 06 august 21

„Există o lipsă de interes a primarilor în elaborarea strategiei de dezvoltare a județului“, afirmă Petru Furdui

Fost județ monoindustrial, cu siderurgie, minerit și construcții de mașini, Caraș-Severinul a intrat într-un declin economic imediat după anii 1990. Rând pe rând, factorii decizionali care au fost la cârma Consiliului Județean, dar și primarii localităților au afirmat că una dintre soluțiile de viitor în revigorarea economică a Caraș-Severinului este turismul.

De la vorbă la faptă e cale lungă iar dovada cea mai grăitoare e aceea că strategiile de dezvoltare elaborate de-a lungul anilor s-au dovedit inaplicabile sau, de cele mai multe ori au fost făcute de strategi din afara județului fără implicarea primarilor din localitățile cu potențial turistic.

Edilul cu cea mai mare vechime în administrația publică locală, primarul comunei Berzasca din Clisura Dunării, Nicolae Petru Furdui, trage un semnal de alarmă asupra noii strategii de dezvoltare la care Consiliul Județean lucrează în prezent:

spot_img

„Se lucrează la această strategie și au fost invitate toate autoritățile publice locale, instituțiile publice și factorii care ar putea să se implice, dar am sesizat că nu toate comunitățile au avut interes pentru a participa la această inițiativă. Poate e pentru prima dată când suntem invitați la realizarea acesteia“.

„Inițiativa este foarte bună și știu că o astfel de strategie se realizează urmărind niște obiective, ca să poți să dai direcțiile corecte de dezvoltare ce pot să nască proiecte ce se pot implementa și să aducă dezvoltare; când spun dezvoltare mă gândesc în primul rând la cetățean și la creșterea nivelului său de trai“ – a mai spus primarul din Berzasca.

„Acțiunea consultanților pentru realizarea strategiei ar trebui să fi deplasat echipele implicate la nivelul zonelor județului, astfel încât informațiile să fie cât mai corecte și mai pertinente. Spun acest lucru pentru că acești consultanți sunt din afara județului și nu cunosc resursele, specificul, problemele, nevoile și oportunitățile pe care le oferă fiecare zona în parte, un lucru pe care l-am semnalat în cele două dezbateri pe strategia județului, lucru ce ar trebui să conteze în etapele următoare“.

„Din punctul meu de vedere cred că primarii nu participă la aceste inițiative (foarte bune cred), pentru că poate, până acum, aceste strategii care s-au făcut după integrarea în Comunitatea Europeană, au fost făcute din birou și probabil UAT-urile și-au dat seama că părerile lor nu contează pentru că nu se regăsesc în strategie. Vreau pe această cale să aduc în lumină unele greșeli care au fost făcute de administrațiile anterioare și să încercăm să nu le repetăm acum“ – a mai precizat Petru Furdui, primarul comunei Berzasca.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei