fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Expoziție eveniment la Reșița! „Foc nestins. Azi, la 250 de ani de industrie”

 

Muzeul Banatului Montan din Reșița găzduiește zilele acestea expoziția de fotografie „Foc nestins. Azi, la 250 de ani de industrie”, o expoziție considerată de mulți ca fiind un eveniment deosebit de important pe de o parte pentru că ne aflăm în anul în care Reșița sărbătorește 250 de ani de foc nestins, iar pe de altă parte deoarece imaginile expuse aduc în atenție aspecte din industria reșițeană actuală.

Sunt expuse fotografii realizate pe parcursul acestui an aniversar în halele de producție ale companiilor UCM Reșița și TMK, precum și la centrala hidroelectrică Grebla de către fotograful Daniel Pușcău și de cursanții clasei de artă fotografică ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșița: Alin Daniel Bugariu, Dariana Armanca, David Ghilea, Denis Elchescu, Denis Țară, Diana Ciorba, Doru Bănică, Ioana Bănică, Doru Goșnea, Karina Tincul, Oana Florea, Petru Dragomir, Răzvan Ciuvelic, Simona Hurduzeu, Victor Ghițescu.

Am pornit în această experiență neștiind ce ne așteaptă. Am rugat pe cei de la TMK, de la UCM Reșița, de la CEZ să ne faciliteze accesul în societățile lor, ne-au primit cu brațele deschise, ne-au lăsat să ne facem de cap pe unde s-a putut, unde nu a fost pericole de accidente și ceea ce a rezultat puteți vedea aici. Este o fărâmă din activitatea zilnică a muncitorilor din aceste uzine și de la hidrocentrala Grebla și este o părticică din cei care au făcut aceste poze, fie că am fost eu, fie că au fost cursanții mei, de care sunt foarte mândru. Este a doua expoziție pe care o facem anul acesta”, a precizat Daniel Pușcău, la vernisajul expoziției.

O astfel de expoziție, cu fotografii în care să fie imortalizate aspecte din prezentul industrial al Reșiței, o expoziția care „continuă identitatea Reșiței” nu a mai fost realizată de foarte mult timp, a atras atenția Flavian Savescu, artist fotograf distins cu Excelență FIAP în rang de bronz (EFIAP/B):

Expoziția aceasta se integrează foarte bine în contextul actual și spun acest lucru deoarece îmi doresc ca ceea ce vedem astăzi în fotografii să mai existe și să poată fi văzut și de copiii noștri, să nu devină istorie, să nu vedem lucrurile acestea doar în fotografii. Ele să existe în continuare, nu așa cum multe lucruri din anii 90 încoace au dispărut. Mi-aș fi dorit să fie și cineva dintre oficialitățile orașului alături de noi, pentru că este un eveniment această expoziție. Cred că de zeci de ani așa ceva nu a mai fost făcut în Reșița și în zona aceasta, de aceea este un eveniment important.

Nu știu dacă vă amintiți fotografiile acelea vechi din Reșița, cu zonele industriale. Sunt convins că și aceste imagini vor intra în patrimoniul orașului și al zonei. Așa cum privim noi imaginile din trecut, așa o să fie privite și acestea de cei care vor urma după noi, cu mențiunea că mi-aș dori ca ele să dăinuiască în continuare și fizic, nu doar prin fotografii și să poată fi documentate în continuare”.

La rândul său gazda evenimentului, directorul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu, a lansat o provocare către expozanți, exprimându-și dorința ca pe viitor să realizeze o expoziție împreună, în care să poată fi admirate atât imagini realizate în trecut în uzinele reșițene, imagini aflate în colecția muzeului, cât și fotografiile realizate pe parcursul acestui an și care se concentrează pe prezentul industriei reșițene.

Expoziția „Foc nestins. Azi, la 250 de ani de industrie”, mai poate fi vizitată la Muzeul Banatului Montan din Reșița până pe data de 7 iulie.

foto: Sorina Cătană

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei