fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

(FOTO) Dulcele ca mierea și amarul apicultorilor

Chiar dacă e recunoscută pe plan european ca fiind cea mai curată miere, apicultorii români se confruntă de ani de zile cu tot felul de piedici puse (cu sau fără voie) de statul român. Și pentru că pentru mulți dintre ei a ajuns „cuțitul la os“ cum se spune, au decis să protesteze în fața Ministerului Agriculturii.

Sunt reprezentanți ai apicultorilor din toată țara care vor ca statul român să-i ajute cu o serie de facilități, unele dintre ele asemănătoare celor acordate transportatorilor:

„Încă din 2004 apicultorii români nu mai beneficiază de subvenție pentru mierea produsă, fapt ce ne îngrădește posibilitatea de a exporta în alte țări europene care beneficiază de acest sprijin“, a declarat, pentru Reper24, Laudal Grecea, reprezentantul a 60 de apicultori din Țara Hațegului.

Acesta a mai afirmat că printre nemulțumirile stuparilor se numără ITP-ul anual la camioane și remorci, timpii de odihnă pentru șoferii care transportă stupii, cu obligația de a ține albinele în soare perioade lungi de timp.

„Este nevoie mare ca legea apicultorului să fie modificată, pentru că cea existentă este perimată și nu mai corespunde cerințelor actuale. Vom veni cu propuneri noi, cei ce ne ocupăm de albine, și este necesar ca domniile lor, parlamentarii să modifice această lege. De asemenea, cerem scutiri sau reduceri de taxe pentru camioanele și remorcile noastre pe cale le folosim doar de două ori pe an când plecăm în pastorală și majoritatea dintre noi nu facem mai mult de 3 – 4 sute de km pe an“, a mai precizat Laudal Grecea.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”… este necesar ca domniile lor, parlamentarii să modifice această lege.”

    Eu le-aș zice ciobani cu atribuții (și) în apicultură 🙂
    Domnia, prostia și beția … se plătesc, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei