fbpx
30.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 iulie 24

UPDATE: (FOTO+VIDEO) 175 de apeluri la 112 după vijelia de azi-noapte

UPDATE: Odată cu răsăritul soarelui imaginile lăsate de furtuna de azi-noapte sunt tot mai triste. Copaci dezrădăcinați, geamuri făcute praf, terase distruse, pomi retezați de puterea vântului.

Apar la lumina zilei încet, încet, imagini șocante pentru locuitorii Reșiței. Locuiesc în acest oraș de 54 de ani și așa ceva, sincer, nu am mai văzut. Ies la iveală lucrările la acoperișuri făcute de mântuială, majoritatea fără autorizație de construcție, copaci îmbătrâniți pe care autoritățile locale nu îi taie și nici nu îi curăță pe motiv de lipsă de cereri și aprobări de la mediu.

Acoperișuri smulse parțial în Moroasa, artere rutiere blocate, platani vechi de peste 60 de ani smulși din rădăcină, mașini avariate a căror reparație va fi suportată, cel mai probabil, de proprietari, din buzunarul propriu.

………………….

Pornită ieri dimineată din vestul Europei, furtuna care a ajuns aseară și în România a măturat în cale aprope toată Europa continentală, lăsând în urma ei pagube de milioane de euro.

În Caraș-Severin alarma s-a dat cu puțin înainte de ora 22 când ISU a transmis un mesaj Ro-alert în care meteorologii au trasnsformat codul portocaliu aflat deja în vigoare, în cod roșu de furtuni și fenomene meteo periculoase. Imediat după această oră, furtuna s-a dezlănțuit: rafale de vânt cu viteze de peste 100 de Km pe oră au ras totul în cale. Au rupt copaci, i-au scos din rădăcini pe alții, a luat pe sus acoperișuri de imobile, a rupt stâlpi și cabluri de energie electrică.

Un prim bilanț al pagubelor a fost făcut public de ISU Semenic al județului Caraș-Severin în această dimineață:

„În urma vântului puternic și a precipitațiilor abundente înregistrate într-un timp foarte scurt, în dispeceratul integrat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin au fost înregistrate 175 de apeluri, în intervalul orar 22:20 – 00:30.Pompierii militari cărășeni au fost solicitați să intervină pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună în mai multe locații din județ.

Cele mai multe situații s-au înregistrat în municipiul Reșița, unde pompierii au intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuți pe carosabil pe DN58B, la ieșirea din Reșița spre Caransebeș, în vederea reluării traficului rutier după aproximativ 120 minute. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuți pe carosabil, acoperișuri, precum și pentru degajarea copacilor căzuți pe autoturisme de pe aproximativ 20 de străzi.

Două situații mai deosebite s-au înregistrat pe str. Zadei, unde 2 persoane au fost surprinse sub acoperișul unui bloc prăbușit de vântul puternic; persoanele au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de către o ambulanță SAJ și una SMURD. Cea de-a 2 situație a fost semnalată în dreptul Insulei Ostrov, unde 2 persoane au fost surprinse de furtună pe Dunăre și au fost recuperate ulterior de Poliția de Frontieră.

Pompierii au fost solicitați și în localitățile Zăvoi și Băile Herculane pentru degajarea copacilor de pe carosabil, precum și a unui acoperiș care era în pericol de cădere. În orașul Bocșa, pompierii militari, împreună cu cei voluntari, au acționat pentru stingerea unui incendiu la un stâlp electric. De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ezeriș a acționat pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, pe DN58A, între Ezeriș și Fârliug.

Au fost angrenați un număr de aproximativ 70 de militari și 17 autospeciale din cadrul celor 4 subunități de intervenție ale inspectoratului nostru. Au fost soluționate o mare parte din solicitări, acțiunile pentru înlăturarea efectelor produse de furtună urmând să fie continuate și în cursul zilei. În acest moment, nu mai avem intervenții în desfășurare“ se precizează în comunicatul pompierilor militari.

Imagini live filmate de reporterii Reper24h puteți urmării și pe pagina noastră de Facebook

Vântul a luat pe sus ca pe o frunză și două acoperișuri în cartierul reșițean Lunca Bârzavei, iar în Lunca Pomostului copacii doborâți au căzut peste mașini, în ambele cazuri înregistrându-se doar pagube materiale.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei