28.7 C
Reșița
marți, 05 iulie 22

Frumusețea și unicitatea Banatului Montan, în atenția presei internaționale

Frumusețea și unicitatea Banatului Montan au ajuns în atenția presei internaționale. Un amplu articol dedicate rezervației de zimbri din Munții Țarcu a fost publicat ieri de prestigioasa publicație britanică The Guardian. Nu este pentru prima data când jurnaliștii britanici vorbesc despre Banatul de Munte. Anul trecut, publicația a inclus satul Armeniș într-o listă a celor mai pitoreşti aşezări săteşti din Europa recomandând zona ca destinaţie de vacanţă și excursie de tip safari în care turiștii pot observa zimbrii în habitatul lor natural.

O astfel de excursie este descrisă pe larg și în articolul publicat ieri, scris după trei zile petrecute de britanici în Munții Țarcu pe urma zimbrilor. Autorul vorbește de drumețiile prin păduri și pe munte, realizate cu ajutorul ghizilor, de nopțile petrecute în cabane, ferme renovate sau chiar corturi, precum și de beneficiile aduse ecosistemului de reintroducerea zimbrilor în zonă. Zimbrii nu sunt singurele animale observate de jurnaliștii britanici în Munții Țarcu, aceștia povestind că pe parcursul celor trei zile în Banatul de Munte au avut ocazia să observe în mediul lor natural și căprioare, vulpi, pisici sălbatice și tot felul de păsări, printre care mierle, bufnite și ulii.

Jurnaliștii britanici amintesc și de impactul pe care l-a avut proiectul asupra turismului din zonă, practic inexistent cu câțiva ani în urmă. De atunci, situația s-a schimbat, au fost create locuri de cazare, ocupate aproape în totalitate pe perioada verii, iar localnicii își măresc veniturile, gătind pentru turiști sau ocupându-se de transportul acestora. Nu e totul roz, bineînțeles, unii săteni pierzându-și recoltele, distruse de zimbrii aflați în căutare de hrană, amintesc britanicii, iar recuparea pagubelor este dificilă în lipsa unei legislații clare în domeniu.

spot_img

Sandra Bartocha/Wild Wonders of Europe

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, Rewilding Europe și WWF România au demarat în Munții Țarcu un amplu program de reintroducere a zimbrilor. În prezent, populația de zimbrii în zonă a ajuns să numere 100 de exemplare, proiectul LIFE fiind considerat o poveste de succes, derulată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Întregul articol în engleză poate fi citit pe site-ul publicației britanice.

 

Karina TINCUL

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei