O grupare infracțională specializată în trafic de migranți a fost destructurată de polițiștii de frontieră timișoreni. Gruparea, formată din cetățeni români, afgani și pakistanezi, ajutau migranții să treacă ilegal frontiera în Serbia sau Ungaria, contra unor sume cuprinse între 2.500 – 11.000 euro/dolari de persoană.
Ca mod de operare, o parte din migranți erau călăuziți pentru a trece ilegal frontiera din Bulgaria în România, sau racolați din rândul celor aflați legal pe teritoriul României, după care erau transportați și adăpostiți în diferite imobile sau unități de cazare de pe raza județelor Timiș și Gorj. Ulterior erau preluați și transportați până în apropierea frontierei dintre România cu Serbia sau Ungaria, unde migranții era îndrumați să treacă ilegal frontiera de stat pe jos. Membrii rețelei le indicau direcția de deplasare cu ajutorul sistemului GPS sau prin telefon în sistem video-call și erau așteptați și preluați după trecerea frontierei pentru a fi transportați în state din Spațiul Schengen.
Gruparea a fost monitorizată în perioada martie – septembrie 2024, timp în care au fost documentate mai multe transporturi de migranți, pe timpul cărora membrii grupului au încercat să scoată ilegal din România peste 50 de migranți de origine afro-asiatică.
Mai multe percheziții domiciliare au fost derulate ieri în acest dosar pe raza județelor Gorj și Timiș, transmite Mihaela Les, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.
„Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș și Mehedinți. La acțiune au participat jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Glad Voievod, Timișoara și din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic, din cadrul Direcția de Operațiuni Speciale al Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai precizează reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.
Karina TINCUL