5.7 C
Reșița
joi, 09 decembrie 21

În Banat se filmează „Artist Emigrant”, o serie de reportaje cu artiști români din diaspora

Regizorul și producătorul de film Sabin Dorohoi, cunoscut publicului pentru filmul de scurtmetraj „Calea Dunării”, pregătește o serie de scurte reportaje radio-TV despre artiști din Banat care sunt sau au fost emigrați în străinătate, reportaje reunite sub denumirea „Artist Emigrant”.

Mulți români au fost profund emoționați de povestea băiețelului a cărui părinți sunt plecați în străinătate din filmul de scurtmetraj „Calea Dunării”. Pelicula a câștigat peste 20 de premii la festivaluri internaționale de film și imagini din film au fost incluse în videoclipul trupei Voltaj „De la Capăt”, devenind astfel singurul film românesc a cărui imagini au fost proiectate live în cadrul competiției muzicale Eurovision Viena 2015. Prin serialul „Artist Emigrant” regizorul Sabin Dorohoi revine la tematica diasporei pe care a abordat-o în „Calea Dunării”.

Este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Prima etapă a proiectului este co-finanțată de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cea de-a doua etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj. Seria „Artist Emigrant” este susținută și de peste 20 de parteneri locali, naționali și internaționali.

spot_img

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, în mi-am propus să realizez această serie de scurte reportaje despre poveștile de viață ale artiștilor români din diaspora”, explică Sabin Dorohoi.

În această perioadă, regizorul realizează interviurile cu poveștile de viață ale unor artiști români contemporani din regiunea Banatului, emigrați în străinătate.

Artiștii bănățeni care doresc să participe în proiect pot afla mai multe detalii pe site-ul oficial al proiectului www.migrant.social, sau pe pagina de Facebook Emigrant.

 

Karina TINCUL

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei