28.7 C
Reșița
vineri, 17 septembrie 21

Invitație inedită! Clădirile simbol ale Reșiței, într-o galerie „vie”!

Asociația Euroland Banat vă invită, sâmbătă dimineața, la o nouă plimbare printr-o galerie vie – „alive” – de case şi obiective de patrimoniu, de ieri și de azi: Strada Furnalelor si zona limitrofă, de acum aproximativ jumătate de secol. Organizatorii vă propun o nouă expoziție inedită cu fotografii de pe stradă și din Reșița Montană, cu clădiri emblematice şi obiective deosebite de arheologie industrială (unele dispărute).

Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte un omagiu adus celor două secole şi jumătate de industrie reşiţeană şi o readucere în actualitate a Şcolii Pittner, a iluştrilor dascăli din familia Pittner şi, nu în ultimul rând, a Reşiţei de odinioară cu clădirile simbol şi amintirile romantice, cu străzile pavate cu piatră cubică şi micile magazine, cu siturile industriale de o valoare inestimabilă pe care le-am primit moştenire de la părinţii şi bunicii noştri şi pe care trebuie să le transmitem mai departe viitoarelor generaţii”, precizează președintele Euroland Banat, Andrei Szabo.

Şcoala Pittner va fi restaurată printr-un proiect! 

„Menţionăm că Şcoala Pittner va fi restaurată prin proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița” ce este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are un buget de peste 8,8 mil. lei (1,8 mil Euro) şi se derulează în perioada octombrie 2020 – aprilie 2024.

spot_img

Totodată, această expoziţie reprezintă recunoaștrea noastră adusă familiei Mato (Ioan și Jancsi), dlor. Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Petre Dalea, Puiu Voina și tuturor celor care au imortalizat şi imortalizează pe peliculă Reșița și Banatul. Aceasta galerie vie este, în același timp, și mulţumirea pe care o aducem celor care pun la dispoziția publicului larg arhivele personale, celor care le transpun în format digital și a tuturor celor care sprijină aceste acțiuni”, declară președintele Euroland Banat, Andrei Szabo.

Expoziția va fi disponibilă și va putea fi vizitată până la finalul anului având ca punct de reper Şcoala Pittner şi data de 3 iulie 1771 când furnalele Franciskus şi Josephus au fost aprinse.Întâlnirea de sâmbătă va debuta în fața Școlii Pittner/Pittner Schule de pe str. Furnalelor, nr. 13, la ora 10:00.

Evenimentul este realizat cu sprijinul lui Jancsi Mato şi al Muzeului Cineastului Amator.

 

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei