17.7 C
Reșița
duminică, 25 septembrie 22

Ioan Popa: Bugetul SJUR se duce pe salarii! De aceea nu sunt bani de medicamente

Peste 90% din bugetul Spitalului Județean de Urgență din Reșița merge spre plata salariilor, motiv pentru care nu mai rămân fonduri pentru medicamente și dotări, este de părere primarul Reșiței, Ioan Popa. Și asta în condițiile în care bugetul unității spitalicești este practic dublul bugetului Primăriei Reșița, a atras atenția edilul. Declarațiile acestuia vin în urma unui semnal de alarmă tras în ședința Consiliului Județean Caraș-Severin de săptămâna trecută, de către medicul Caius Diaconescu, care a atras atenția asupra faptului că din SJUR lipsesc chiar și a celor mai banale medicamente.

Citește si:  Dr. Caius Diaconescu pune degetul pe rană, în plenul CJ: „Ne mor oamenii! Niciun banal Furosemid nu avem în Spitalul Județean Reșița!“

De ce nu sunt bani de medicamente? Pentru că la ora asta în România, toată organigrama unui spital pleacă de la numărul de paturi. Noi avem un număr de paturi de circa 850, deși s-a demonstrat în ultimii 3-4 ani că gradul de ocupare este de sub 50%. Cu alte cuvinte, de la numărul de paturi pleacă câte infirmiere sunt în spital, câți asistenți, câți medici și așa mai departe. Această supradimensionare ca număr de persoanl, de resursă umană a unui spital duce la epuizarea resursei financiare alocare de Ministerul Sănătății. În speță peste 90% din banii care vin lunar la spital sunt alocați pentru salarii.

spot_img

Și vreau să mai rețineți o cifră importantă, bugetul Spitalului Județean Reșița este dublu față de bugetul Primăriei Reșița, ca lumea să înțeleagă despre ce vorbim. Adică, noi la Primăria Reșița ne drămuim cu foarte mare atenție bugetul și dincolo, la Spitalul Județean, acesta se duce în salarii. Și atunci nu există resursă financiară pentru medicamente, dotare, aparataje și așa mai departe.

Nu mi se pare mie, ca primar al Reșiței, onest să vină medicii chirurgi de la Ortopedia din Reșița să ne solicite să îi ajutăm ca să poată să facă operațiu de menisc, ligamente încrucișate, protezare de șold și noi să alocăm resurse, iar pe de altă parte bugetul lor să fie consumat stict pe salarii.

Trebuie să facem ordine acolo și noul spital județean tocmai a fost dimensionat la 550 de paturi, lucru care va face ca o parte din bugetul de salarii să meargă spre dotări și medicamentanție”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.

Citește si:  „A venit vremea să nu ne mai trimitem familiile la Timișoara pentru operații ușoare”!

Citește si:  Ioan Popa: „Mă voi ține de cuvânt și dacă ar fi ultimul lucru pe care îl fac”

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

 1. „Nu mi se pare mie, ca primar al Reșiței, onest să vină medicii chirurgi de la Ortopedia din Reșița să ne solicite să îi ajutăm ca să poată să facă operațiu de menisc, ligamente încrucișate, protezare de șold și noi să alocăm resurse, iar pe de altă parte bugetul lor să fie consumat stict pe salarii.”

  Nici mie nu îmi pare onest ca o parvenitură suburbană să peroreze ca pretins primar peste … „judeţean”.
  Poate peste un comunal.

 2. In sfarsit se sesizeaza cineva.
  Bugetul pentru salarii in august 2021 a fost de 10.170.945 lei.
  Adica in jur de 2,2 milioane de euro pe luna!
  Pentru un spital in care iti este frica sa intri, preferi sa mergi la Timisoara sau oriunde in alta parte.
  Un sef de sectie are 23.663 lei, adica 5.000 euro, in conditiile in care el sta la spital de la 8 la 12 apoi pleaca la cabinetul privat de unde incaseaza bani pe consultatii de la CNAS.
  Medicii primari ATI/UPU au 27-30.000 lei. 6000 euro in conditiile in care de la ATI nu mai pleaca nimeni pe picioare din spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei