Dacă tot se vorbește de relansarea economică a Carașului prin turism, atunci ai noștri din Banatul de Munte, Consiliu Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin și-au dat mâna și s-au prezentat într-o formulă tradițională inedită, cu unii din cei mai buni artiști, dansatori și promotori pe care îi are „binecuvântatul“ Caraș-Severin.
Așadar, cu Ramona și Petrică Vița în prim plan, cele mai cunoscute produse ale folclorului „de la munce, din Banat“, Caraș-Severinul s-a prezentat mai mult decât onorabil cu un pavilion la Târgul de Turism al României organizat la Romexpo în perioada 10-13 noiembrie.
La târgul recent încheiat, care și-a dorit să aibă și o latură internațională și să trezească interes și pentru cetățenii de pe alte meridiane, au fost prezenţi și reprezentanţi din nouă ţări: Bulgaria, Canada, Egipt, Israel, Japonia, Maldive, Palestina, România şi Turcia.
Toate ca toate, dar când la ROMEXPO a început să răsune taragotul maestrului atins de geniu, Petrică Vița, un întreg târg a părut că lasă totul deoparte și își concentrează întreaga emoție spre ceea ce se auzea la standul Banatului Montan. Au urmat cântecele de joc și mai cu seamă doinele inegalabilei jumătăți a lui Petrică, Ramona Vița, momente pe care bănățenii exilați în capitală le-au trăit cu multă sensibilitate. Au ținut să vină alături de „gașca“ de la Caraș-Severin oameni care au reprezentat sau continuă să reprezinte fenomene ale scenei, amintindu-i aici pe Marcel Pavel, „steluța magică a Reșiței“, Stela Enache, Adriana Trandafir – o actriță definitiv legată de scena teatrului reșițean, recunoscuții realizatori Neața, reșițenii Răzvan Simion și Dani Oțil, realizatoarea și interpreta de folclor Valeria Arnăutu și directorul Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga. Să mai spunem că membrii ansamblului artistic profesionist „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, au lăsat deoparte standurile moldave pentru a asculta „cu bagari di siamî“ interpretarea incredibilă a Virtuozilor Semenicului, conduși de prof. Petrică Vița din care au mai făcut parte Toma Tudor la saxofon, Răzvan Vaida la vioară și Ion Dumitru la acordeon. Se aude că unii din cei care au asistat la doinele Ramonei Vița plângeau de li se scuturau chimeșile pe ei. N-am zis eu, mi-au povestit niște prieteni din alte zone mioritice.
Dacă mai lucrăm puțin și la standul ăla cu „descriptiae“ Banatul Montan să arate într-un fel mai profi (trimiteți domnu Dunca și vreo doi oameni dornici să facă treabă de la Serviciu Turism, să zicem Pârțan să facă niște poze profi și mai unu cu notițele, evident la un târg internațional de turism, unu adevărat, ca să „furăm niște idei“ că n-am inventat noi Hawaii-ul), iar în anii ce vor urma să arătăm pe niște panouri măricele tip led niște filmulețe făcute de mâini și minți dibace despre ce și cum înseamnă Banatul de Munte, atunci există „riscul“ ca turiștii de aici și de pe-afară chiar să se-ncumete să ne treacă pragul.
Hai curaj, că n-a fost rău!
Sergiu TABAN