fbpx
6.7 C
Reșița
marți, 21 martie 23

Laboratoare pentru alfabetizarea digitală a romilor din Reșița

Asociația Nevo Parudimos a deschis în această săptămână porțile Learning Lab la Reșița, un demers prin care persoanele de etnie romă din oraș vor fi alfabetizate digital pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în comunitățile din care provin.

Potrivit reprezentanților asociației, această alfabetizare digitală se va realiza în cadrul laboratoarelor de învățare inaugurate în 28 iunie 2022, la sediul Direcției de Asistență Socială Reșița situat în Piața Republicii, nr 44.

Astfel, romii din Reșița vor avea access la cursuri de formare sistematică, direcționate și bazate pe practică în care vor învăța cum să folosească internetul pentru accesarea serviciilor publice de bază, pentru căutarea unui loc de muncă și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în general.

spot_img

Persoanele de etnie romă vor fi ghidate în folosirea platformelor digitale pentru accesarea diferitor servicii publice, pentru ușurarea vieții de zi cu zi de către o serie de facilitatori special instruiți în acest sens. Acești facilitatori vor oferi asistență în dezvoltarea abilităților digitale necesare, cu accent pe accesarea bazelor de date cu locuri de muncă online, atât cele din România, pe site-uri precum anofm.ro, Ejobs, Bestjobs etc, cât și pe cele din străinătate pe platforme precum EURES.

Facilitatorii vor oferi consiliere, instruire și sprijin, concentrându-se pe dezvoltarea abilităților digitale, precum și pe abilitarea utilizatorilor finali pentru a obține informații și a accesa serviciile publice.

Din cauza lipsei de  încredere a membrilor comunităților de romi față de restul populației și autoritățile non-rome, în cadrul proiectului Dream Road se pune un accent deosebit pe implicarea directă a membrilor comunităților dezavantajate. Membrii romi au fost încurajați să-și asume roluri de facilitatori de cunoștințe și abilități, în acest sens fiind oferite și implementate cursuri de formare relevante cu scopul de a oferi membrilor comunităților de romi cunoștințele necesare pentru a îndruma alți membri ai comunității.

Acest lucru va întări sentimentul de proprietate al proiectelor-pilot implementate în cadrul comunităților de romi și va evidenția aspecte ale beneficiului acestora pentru dezvoltarea comunității”, explică Alina Roșculescu, din partea Asociației Nevo Parudimos.

Proiectul DREAM ROAD – Regiunea Dunării pentru acces îmbunătățit și eMpowerment pentru dezvoltarea ROmA a început la 1 iulie 2020 și se va încheia la 31 decembrie 2022. Bugetul general al proiectului este de 2.072.267,40 EUR, rata de cofinanțare este de 85%.

Mai multe informații poți afla aici: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dream-road

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei