15 C
Reșița
miercuri, 04 octombrie 23

Lacrimi și suspine la despărțirea de marele artist bănățean, Petrică Moise!

 

Omul Petrică Moise a fost condus pe ultimul drum de familie, artiști, prieteni și admiratori marți, 5 octombrie, la Chișoda, satul său natal, dar legenda acestui creator de frumos, din care a izvorât melos nepieritor și dragoste de folclor bănățean își continuă existența!

Am văzut la clipa despărțirii oameni care efectiv nu și-au putut stăpâni lacrimile, artiști precum Petrică Miulescu Irimică, Stana Stepanescu, Deian Galetin, Doru Petrean, Ștefan Constantin Moacă care au lăsat deoparte orice avertisment legat de propagarea Covid-19 pentru a fi alături de artist la plecarea lui din această lume, aici unde, parafrazându-l pe nemuritorul Petrică Moise am spune că Viu nu-i bine, mort nu-i bine…

Aș aprecia cuvântul preacucernicilor preoți care au săvârșit slujba de înmormântare dar și scrisoarea postumă încărcată de emoție a creatoarei în grai bănățean, Dorina Șovre, pe versurile căreia Petrică Moise a recitat câteva poezii care au căpătat un ecou profund în sufletul bănățenilor „Copile mai deschide-o ușă“, „Suflet drag“, „Îi rugă iar în satu nost“ sau „Plină-i lumea de menuni“.

Iorgovan, frumoasă floare/Banatu nu te mai are…

Un artist cunoscut și recunoscut de toate zonele cântecului popular românesc, adorat de toți bănățenii, o inspirație pentru generațiile ce i-au urmat Petrică Moise a fost aplaudat frenetic de sute de oameni care i-au adus astfel un ultim omagiu marelui rapsod de marcă al Banatului, acest colț de Românie pe care a comparat-o cu Raiul în cântecul său.

Cei care l-am iubit și l-am apreciat rămânem cu sentimentul deșertăciunii, cu acel gol imens în suflete, dar atunci când ne va fi dor de el ne vom alina cu doinele, sorocul, brâul, hora și argelenele lui Moise, rămase de-acum în lada cu zestre a folclorului bănățean.

La cererea mai multor cititori, am fost rugați să redăm, în integralitatea lui, momentul despărțirii definitive de această lume a celui care a fost marele artist al Banatului, Petrică Moise.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sergiu TABAN

4 COMENTARII

  1. O victima a dezinformarii. A ales sa nu se vaccineze. Vinovati moral ( poate in fata lui Dumnezeu sunt vinovati reali) medicul lui de familie, Antena 1, Sosoaca, Patriarhul, AUR, adica toti care l-au influentat negativ. 10 ani putea bine mersi sa mai traiasca.

    • Care morți vaccinați? Aceia care aveau doar certificat de vaccinați, fără sa fi fost vaccinați în realitate?
      Asa ca mai gândește-te bine și vezi cine e spălatul pe creier.

  2. Petrica Moise,nu a fost influientat de nici unul din cei enumerati,asa a ales el ca om liber.De ce trebuie sa aruncam intodeauna vina pe altcineva,care nu este din raza noastra de gandire.Eu m-am vaccinat si nu m-a influentat Iohanis,Catu ,Arrafat sau altcineva.Eu am ales.Este trist ca sa facem astfel de aprecieri in asemenea momente.Petrica Moise a fost un om al prieteniei si al bunului simt.Dimnezeu sa ne luminineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei