Fostul mare fotbalist român Marcel Răducanu s-a aflat pentru trei zile în Caraș-Severin, unde și-a lansat cartea care îi descrie în premieră și in integrum cariera acestui galonat sportiv român, care a evoluat la Steaua București iar după plecarea din țară la Borussia Dortmund din Germania, unde este considerat și astăzi unul din cei mai buni jucători din istoria clubului și în Elveția, la FC Zurich.
Vizita la Reșița are o strânsă legătură cu debutul pe prima scenă a fotbalului românesc a lui Răducanu într-un meci cu Metalul Reșița dar și cu dorința exprimată acum aproape un deceniu de către fostul ministru al apărării, Sorin Frunzăverde, ca Marcel Răducanu să înființeze o școală de fotbal care să-i poarte numele în Banatul Montan.
Volumul biografic „Marcel Răducanu, Talent, Fenomen și Legendă“ a apărut la inițiativa av. George Coca, conf. univ. dr. unul din marii suporteri steliști ai anilor 70 și 80 și probabil cel mai mare fan pe care îl are fosta glorie a fotbalului românesc.
Marele Marcel Răducanu, primit cu pâine, sare și răchie la intrarea în sediul Camerei de Comerț!
La Reșița, Marcel Răducanu a fost primit cu mare bucurie de toți iubitorii fotbalului și foștii săi colegi, dar cel mai important moment al vizitei a fost cel de la sediul Camerei de Comerț Caraș-Severin, acolo unde de buna desfășurare a manifestării s-au ocupat primarul comunei Dognecea, Remus Rof și fostul primar al comunei Fârliug, Ioan Borduz cei care au reușit să-l emoționeze realmente pe fotbalistul care deschidea scorul în meciul cu Anglia din preliminariile mondialului din 1982. Îmbrăcate în portul popular specific zonei Banatului Montan, două tinere l-au așteptat la intrarea în sediul CCIA-CS pe Marcel Răducanu cu pâine și sare iar împreună cu Miodrag Belodedici, primarul Remus Rof și Ioan Borduz acesta a ciocnit și un pahar de răchie.
De altfel, Răducanu este cel care l-a invitat pe edilul Remus Rof să fie alături de el și la conferința de presă susținută în fața jurnaliștilor, una în care și-a mărturisit în cuvinte puține dar sincere bucuria prezenței în „cetatea de foc“.
Remus Rof: „M-am bucurat să văd că domnul Răducanu nu l-a uitat pe Sorin Frunzăverde“
„Mă bucur foarte mult că Marcel Răducanu a ales ca acest eveniment de lansare să se desfășoare în Caraș-Severin, Să nu uităm că în anul 1980 a fost fotbalistul anului în România, un jucător grandios, un talent indiscutabil iar eu sunt unul din cei care, copil fiind, l-am avut ca idol în acea perioadă. Marcel Răducanu a demonstrat și după ce a părăsit țara că este un ambasador desăvârșit al fotbalului românesc și al României, realizând cu adevărat istorie pentru clubul german la care a activat, Borussia Dortmund, dar și la Zurich. Ca fost jucător, chiar dacă nu la nivelul mă bucur că am reușit să organizăm acest eveniment alături de Ioan Borduz, cu sprijinul domnului Gheorghiță Lăpădat și scriitorul George Coca. Și mă bucur că am reușit să atingem un subiect drag nouă, cel al domnului Sorin Frunzăverde. Noi ne bucurăm foarte mult de prezența fenomenului Marcel Răducanu, aici, la noi“.
Marcel Răducanu: Parcă trăiesc un vis! Am trăit să am șansa lansării acestei cărți!
La rîndul său, fosta glorie a sportului rege, Marcel Răducanu a transmis celor care l-au urmărit de-a lungul timpului, despre cartea care îi descrie evoluția în fotbal:
„Pentru mine este ceva deosebit. Sunt paralizat de laudele și complimentele pe care le primesc în aceste zile. Iar pentru mine este ceva deosebit să mă aflu aici cu dumneavoastră, domnule primar Remus Rof și dragi invitați. Am depus ieri flori la cimitir și am aprins lumină la mormântul fostului meu coleg Mircea Chivu, cu care am jucat la naționala de juniori și la cel care a fost marele om și ministru Sorin Frunzăverde. Veșnica lor pomenire!
În ce privește antrenamentul cu copiii de la CSM Reșița, am făcut pentru început cu copii de la grupele de 14-15 ani un antrenament în stilul meu iar colegul și prietenul meu Doru Plăvițu a fpcut cu grupele mai mici, după care am inversat și am trecut eu la cei mai mici iar Doru la cei mai măricei. Eu spun că sunt perspective pentru acești copii să devină jucători în diviziile superioare al fotbalului“.
La evenimentul de lansare și socializare care a urmat, au ținut să fie prezenți și alți foști jucători importanți ai fotbalului românesc precum internaționalii Miodrag Belodedici, Iosif Rotariu sau Ioan Florea, portarii Ilieș, Gheorghe Popa, Arpi Dozsa, Roco Sandu și mulți alți fotbaliști.
În cadrul vizitei la Reșița, Marcel Răducanu a avut o întrevedere și cu președintele AJF Caraș-Severin, Viorel Lolea, cel care i-a propus fostului mare jucător să devină, cu titlu onorific, președinte al Comisiei Tehnice din cadrul Asociației Județene de Fotbal, fapt acceptat de către ex-jucătorul Stelei și al lui Dortmund.
Marcel Răducanu a primit din partea AJF Caraș-Severin o diplomă de excelență pentru întreaga activitate și performanță sportivă și o plachetă dăruită de același președinte, Viorel Lolea.
Sergiu TABAN
Si care e treaba cu frunzaverde? De ce il tot ovationati atat? Despre morti numai de bine, dar pt noi astia vii, cand de bine?
Ce a facut frunza pt Resita? Ce a facut pt judet? Ce a facut pt Romania? Ce? Toti pupincuristii pupati aduceti omagii precum in nomenclatura comunista, de parca nu stiti ca mortul nu va mai da nici functii, nici bani, nimic.
Prosti se vor gasi mereu, precum cei care merg la ceausescu la mormant sau cum va fi la iliescu.
@AVLfcrb, ai ratat un bun prilej să taci, măi „vedeto”…