18.7 C
Reșița
miercuri, 06 iulie 22

Linie de credit de 40 de milioane lei pentru modernizarea drumurilor din Caraș-Severin!

 

Consiliul Județean Caraș-Severin a aprobat într-o ședință extraordinară proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 40.000.000 lei pentru modernizarea unor segmente de drumuri județene, între care DJ 573, DJ 573D și DJ 571 A.

S-au aprobat astăzi datele tehnico-economice pentru trei tronsoane de drumuri județene care reprezintă baza încercării noastre de a obține un credit de investiții de 40 de milioane de lei. Sunt cei doi kilometri de la Ciudanovița la drumul județean, un segment de drum nou, care până acum a fost o potecă, s-o recunoaștem, cei 7 kilometri de pe DN 57 de la Răcășdia și până la Vrăniuț de DJ 573D și  modernizarea tronsonului Gornea, de la intersecția cu DN 57 și până la Gârnic, pe DJ 571, în zona localității Moldovița“, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

spot_img

Pentru asfaltarea porțiunilor menționate de Dunca, conducerea județului trebuie să aloce peste 48 de milioane de lei, dar pentru că la nivelul bugetului propriu nu se pot identifica surse proprii pentru finanțarea  necesarului de fonduri stabilit, s-a propus accesarea unei finanțări rambursabile interne, printr-o linie de credit în valoare de 40 de milioane de lei, diferența de 8,21 milioane fiind asigurată din bugetul local.

Defalcat, pentru fiecare proiect, investițiile înseamnă alocarea a 5,5 milioane lei pentru lucrările de asfaltare ale celor doi kilometri din tronsonul DJ 573 Ciudanovița Colonie – Ciudanovița sat, 19,4 milioane lei pentru modernizarea Răcășdia – Vrăniuț și 23,2 pentru Gornea (Sichevița) – Gârnic (Moldovița).

Putem spune, fără a greși, că acest credit pentru reabilitarea unor tronsoane de drum reprezintă doar un strop dintr-un pahar de apă, necesarul de intervenții pe drumurile din județ fiind cu mult mai mare decât acesta. Pe de altă parte, rămâne la fel de important ca infrastructura rutieră din Caraș-Severin să primească o șansă iar pentru aceasta toți consilierii județeni, acești aleși ai cărășenilor, ar trebui să conlucreze .

La finele lunii mai 2022, județul Caraș-Severin avea o datorie publică locală în valoare de 62 de milioane de lei , prin finanțarea rambursabilă internă contractată în anul 2006 de la Banca Comercială Română, scadentă în luna mai 2028, precum și finanțarea rambursabilă internă garantată în sumă de 23, 3 milioane de lei, contractată de către Aquacaraș, cu o maturitate de 156 de luni, credit scadent până în martie 2031.

În același referat de aprobare se arată că gradul de îndatorare al Consiliului Județean Caraș-Severin pentru anul 2022 este de 24,21% iar potrivit estimărilor se menține sub pragul de 30%. Urmare a încasărilor din anii precedenți, Consiliul Județean Caraș-Severin și-a achitat lunar obligațiile de plată privind datoria publică locală, instituția neavând un istoric negativ în evidența biroului de credite, după cum se arată în argumentația din referatul inițiat de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Sergiu TABAN

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei