13.3 C
Reșița
marți, 25 martie 25

„Mă gândesc la miile de pacienți afectați de starea spitalului!”, afirmă doctorul Paul Purea

Medicul cărășean, Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița, a adresat o scrisoare deschisă jurnaliștilor cărășeni prin care dezvăluie pe larg cauzele dezastrului financiar, „aproape incurabil”, în care se găsește cel mai mare spital al județului.

Doctorul Purea și-a dorit să aducă în atenția presei câteva din punctele nevralgice ale stadiului în care se află spitalul, primul dintre acestea fiind cele 15 milioane de lei datorii, spitalul din Reșița fiind, după spusele medicului, singurul spital județean din țară care are arierate, ceea ce a dus la blocarea conturilor și implicit la imposibilitatea efectuării unui act medical firesc; apoi ar mai fi lipsa permanentă de medicamente, de materiale sanitare, de reactivi și dezinfectanţi.

Am fost informat de către o pacientă că în spital nu s-a găsit nici măcar un garou când i s-a administrat intravenos un medicament; pentru staza venoasă s-a folosit un tub de perfuzie, pacienta rămânând la braţ multe ore cu semne tegumentare vizibile. Toate aceste lipsuri răsfrângându-se negativ, cum este uşor de înţeles, uneori chiar tragic, asupra bolnavilor. Sunt pacienţi care, nu numai că sunt suferinzi fizic, deprimaţi psihic, ci şi sacrificaţi de multe ori (chiar sacrificaţi!) din punct de vedere material-financiar.

Este o mare ruşine, ceva de neînţeles şi de neacceptat, ca, ajuns în spital, bolnavul, în fapt aparţinătorii lui să fie trimişi prin farmaciile municipiului după medicamente şi materiale sanitare! Este ceva asemănător unei atitudini pur şi simplu inumane şi batjocuritoare! Umilitoare! Cunosc familii care au trebuit să facă împrumuturi băneşti, să se îndatoreze pecuniar pe viaţă pentru cheltuielile impuse de actul medical din SJUR.

Zilele acestea a decedat un tânăr de 23 de ani pentru care familia cu venituri băneşti submodeste a fost obligată, pe timpul spitalizării, să cumpere din farmaciile Reşiţei medicamente în valoare de 20 000 lei!”, a declarat președintele CA al spitalului reșițean.

Desigur, este vorba doar de o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar, majoritatea angajaţilor îndeplinându-şi profesional, etic şi moral atribuţiunile decurgând din statutul lor de „îngeri veghind la capul suferinzilor”, mai afirmă medicul.

În aceeași scrisoare deschisă adresată presei, doctorul Paul Purea vine și cu precizări pentru cei puşi pe jigniri şi denigrări atunci când îl întreabă de ce abia acum a aflat de dezastrul din spital.

„Pentru toţi aceşti docţi lătrători de invective şi „dezgândiţi” de-o judecată sănătoasă, le spun doar atât: CA al unui spital nu este un eşantion tehnic, cu posibilităţi de activitate efectivă în afara celei de supraveghere, de adoptare şi avizare a unor date strict prezentate de manager şi/sau comitetul director. Sesizezi şi judeci, aproape în exclusivitate, după datele care ţi se prezintă! După cadrul legal! După atitudinea autorităţilor care te ascultă ori ba!

Cine ştia cu puţini ani în urmă până şi faptul că în structura organizatorică a SJUR există un Consiliu de Administraţie? Şedinţele, câte una la 2-3-4 luni, nu erau decât nişte întâlniri de formă, fără nici un conţinut practic de analiză a activităţii manageriale, a comitetului director, practic a situaţiei în care se găsea spitalul, în toate compartimentele lui.

Pe timpul pandemiei CA a fost ca şi inexistent. Sincer fiind, până acum două-trei săptămâni, – când singur am început să mă documentez şi să văd comparativ situaţia spitalului nostru cu cea din alte 23 de spitale judeţene din ţară -, habar n-am avut că SJUR este SINGURUL spital care mai are arierate şi, culmea, într-un cuantum aşa de mare!. Pur şi simplu, am crezut că situaţia de la noi este una generalizată cu care se confruntă fiecare spital din ţară”, a susținut președintele CA al SJU Reșița.

Fără intenția de a reproșa cuiva ceva, adică fără trimitere la o persoană anume, medicul Purea subliniază că prin această scrisoare dorește doar să prezinte o stare anume, aceea în care se zbate cel mai mare spital din județul Caraș-Severin.

Haideţi să ne străduim toţi să găsim bulboana care a declanşat şi întreţine o asemenea scurgere a datoriilor, alimentează o asemenea gaură neagră a banilor – bani de care ar trebui să beneficieze spitalul, implicit pacienţii, oamenii în suferinţă. Să fie clar, când sesizez aceste lucruri nu mă refer la nici o persoană anume, cu atât mai puţin la vreo faptă nelegiuită din partea cuiva, nu, menţionez doar o stare care trebuie explicată şi, în final, îndreptată. Atât!”, se adresează medicul Paul Purea jurnaliștilor cărășeni.

Scrisoarea continuă cu câteva precizări care ar ajuta opinia publică să iasă din „nebuloasa deşărtăciunii, a dezinformării şi interpretării aiurea” a situaţiei în care se află spitalul județean, pe care însă le vom prezenta într-un articol viitor.

Lorena POENARU 

2 COMENTARII

  1. ✍️🇹🇷🇷🇴După cum dă cu cadența doctorul Purèa, ar trebui să adunam ajutoare ptr spitale cărășene precum pentru ucrainieni.✍️ Ce nu înțeleg eu..⁉️ Oare unde a fost în această perioadă dr. Purea, ptr că în campaniile electorale trecute, mai un pic și aveam fiecare farmacie acasă, asistenta personală sub 35 ani, și sau alte beneficii din Grădina Raiului😪 Acum un chirurg este deputat, altul președinte de C. A. Ei sau scos ptr ei, și…. ne predică liturghii apocaliptice, de parcă toți am fi pe plantația lor. Chiar vi se pare că suntem toți timpiți și creduli⁉️ 😡😡…. Iar pe voi nu ar trebui să vă ia putza târâș, înainte de fiecare interviu..??!☢️☢️😡

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei