fbpx
16.8 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Mirea sau Liuț? Luptă strânsă (doi dani) pentru șefia Centrului Județean de Cultură Tradițională!

Auzit-am auzit că e mare vânzoleală prin Consiliul Județean zilele astea, într-un concurs de ocupare a funcției de director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, post deținut în trecut de nume grele, precum regretatul Velișcu Boldea, de prof. Gheorghe Țunea sau prof. Ioan Benga.

Dar parcă niciodată n-a fost o încrâncenare mai mare în ocuparea acestui post rămas vacant, așa cum este astăzi, între doi Dani bocșeni, Dan Liuț și Dan Mirea care-și dispută întâietatea în fața unei comisii de „largă“ respirație culturalo-folclorică. Dacă doriți să aflați și care sunt cei trei membri ai comisiei, atunci cu plăcere vă anunț că aceștia sunt vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Marius Isac, consilierul județean și ex-directorul Casei de Cultură George Suru din Caransebeș Ioan Cojocariu și Liubița Raichici, fosta directoare a Direcției Județene pentru Cultură din Caraș-Severin.

Nimic de comentat până aici, deși, dacă e să cauți nod în papură atunci vei găsi și la această comisie și la distinșii membri. Pentru că nu cunosc, spre exemplu, care ar putea fi competențele etnografice, culturale ori cele de analiză managerială ale vicelui Isac ori nu știu cât folclor bănățean trece prin sângele siberian al lui „Coajă“? Ce nu pun la îndoială este sensibilitatea și apetența pentru muncă a domnului Cojocariu, dr. în istorie (Emi Șercan știe?) și stilul de autodidact, cele care i-au călăuzit întreaga existență. Cu Liubița Raichici e mai grele, o sârboaică orgolioasă – mă bucur că n-am fost prin preajmă la momentul în care a pierdut „domnia“ Direcției de Cultură, o femeie, cum se spune în popor bazată, scriitoare, poetă recunoscută la cel mai înalt nivel de prodipendada intelectualității de la Belgrad, membră a Uniunii Scriitorilor, atât din România, cât și din Serbia, un om de cultură asupra căruia nu încape îndoială în privința capacității intelectuale și a celei culturale.

În fine, revenind la competitori, nici Dan Liuț și nici Dan Mirea nu sunt străini de sfera managementului cultural, Liuț, un cunoscut prezentator TV de emisiuni folcorice (Am zîs!) fiind implicat în retrezirea la viață culturală a orașului Bocșa din postura de director al Casei Orășenești de Cultură , în vreme ce Dan Mirea e cunoscut în primul rând ca actor, din postura de fost director artistic al Teatrului de Vest, dar și pentru luptele pe care acesta le-a dus din postura de unic concurent pe postul de director al teatrului care a reușit să iasă pe locul 2. Pătru Borduz știe de ce!

Una peste alta sau în acest caz unul peste altul, acest text apare la puține ore distanță de proba orală pe care cei doi catindați o vor susține în fața comisiei (dacă știam că e atât interes pe subiect, maestre dirijor Dunca, v-aș fi solicitat să transmitem live evenimentul planetar, asta e, mai ratăm și noi).

Unii, pe la colțuri, după ce trag cu nesaț din țigară, spun că zarurile ar fi fost aruncate, că „băi, tu n-ai văzut că Liuț a fost ținut consilier al președintelui Dunca pe probleme culturale, deci și-a făcut încălzirea în biroul alăturat și acum urmează încoronarea. A mai fost și promotor al Festivalului Concurs Tradiții Cărășene. Și-o mai are și pe Tipa aia în siajul lui. E gata Mirea, pa și pusi!“

Alții spun că domnul Daniel Szus alias Dan Mirea, cu stilul lui dulce de perversă mică, a reușit să-i facă pe mulți, de-a lungul timpului, să-i mănânce din palmă iar la câte drumuri „ecumenice“ de Reșița – Caransebeș dus și-ntors a făcut în ultimele zile e greu de crezut că o să rămână la Centru (chiar el?) beneficiarul versurilor piesei „Un actor grăbit“. Iar dacă Mirea a reușit să-nduplece Caransebeșul, cu tot ce are el mai sfânt, atunci nu poate fi decât un 2 la 1, mai mult decât suficient pentru ca domnul interimar să-și continue aventura la CJCPCT din postura de director cu post câștigat prin concurs. Bașca, a mai reușit să ducă la bun sfârșit și festivalul cu Tradiții Cărășene, cu o gală a laureaților în polivalenta de la Reșița, cu croafene, cu slănină și ceapă, cu cei mai buni artiști ai momentului din folclorul bănățean… Tre să recunosc, s-a cam întrecut cu gluma Dănuț Mirea.

Se prea poate ca șușanalele să nu fie acoperite de elemente veridice iar ficțiunea să țină loc unei realități crude, în care membrii comisiei nu se lasă înduplecați sub niciun chip de simpatia purtată unuia sau altuia dintre candidați. Chiar și atunci când prenumele simpatizanților încep cu Nelu, Marcel sau Romeo…

Fie ca cel mai bun să triumfe!

Sergiu TABAN

 

3 COMENTARII

  1. Da, am aflat de escapadele lui Mirea, nu dl.mirea, când a stat în gazdă ,zona Lunca Bârzavei!!Mai exact Blocul Funcționarilor ceva gen!??Spun nu dau cu parul!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei