fbpx
18.7 C
Reșița
luni, 17 iunie 24

Norvegienii descoperă frumusețile Banatului Montan

Întâmplare inedită pentru producători de film din Norvegia, în Munții Banatului. Adrian Mitchell, directorul Oslo Film Commission, și Anund Austena, directorul Centrului de Film Regional de la Viken, au venit în România pentru a vedea potențialul regiunii de vest pentru producții de filme de lung metraj și seriale.

Nordicii s-au întâlnit cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Călin Bibarț, primarul Aradului, Ioan Popa, primarul Reșiței, dar și cu Alin Nica, președintele CJ Timiș, și Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin. Norvegienii au fost invitați de Romeo Dunca la o plimbare cu elicopterul, pentru a admira frumusețile din Munții Banatului.

În acea zi, Dunca trebuia să transporte materiale de construcții în Ineleț, un cătun izolat unde nu se poate ajunge cu mașina, accesul fiind doar pe o scară. Pentru că nu a mai luat muncitori cu el în elicopter, norvegienii au fost cei care au ajutat la descărcarea materialelor. Așa au îmbinat utilul cu plăcutul. Identificarea de locații de filmare pentru producții occidentale a devenit aproape spontan și o operațiune de ajutorare a unor săteni din Ineleț.

„Este hipnotizant, nu numai peisajul și oamenii, dar și mâncarea, atmosfera, natura. Te aduce cu picioarele pe pământ, pentru că am fost în elicopter, dar a fost cu adevărat uimitor. Este o natură unică”, a spus Adrian Mitchell.

„Echipa asta din Norvegia a venit în România să caute o posibilă colaborare cu firme și oameni de aici, din județul nostru. Ei produc filme. Am vrut să le arăt că în zona noastră, în Banatul de munte, se pot face filme de care vor ei. Le putem găsit un loc potrivit pentru orice subiect au. Cum aveam o acțiune de ajutorare, am dat și eu o mână de ajutor pentru necăjiții aceia din satul Ineleț, satul agățat de nori, unde nu este drum. Locuitorii au o viață simplă, dar foarte grea. Le-am spus norvegienilor să aștepte că am și eu de dus ceva materiale. Și asta a fost. I-am rugat să mă ajute că eram singur. Ei au crezut că sunt filmați cu camera ascunsă. Am rezolvat și cred că le-a plăcut. E o idee foarte bună să se facă filme în zona noastră. Peisajele sunt deosebite. Taxe nu există, încă se pot face multe lucruri mai ieftin decât în alte părți”, a spus Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Asociația Documentor, condusă de regizorul Florin Iepan, încearcă să înființeze un centru regional de film în zona de vest a României, după modelul și experiența Viken Filmsenter din Norvegia. Centrul va putea să atragă producători de film și să le faciliteze realizarea de filme aici.

Noi încercăm să înființăm un Birou de Film Regional în partea de vest a României. Ar fi o premieră. În întâlnirile pe care le-au avut norvegienii cu autoritățile locale și județene din regiunea de vest, aceștia au prezentat oportunitatea de a replica modelul lor. Modelul acesta din Norvegia ar putea fi replicat și în România. Acest oficiu de film va putea să promoveze regiunea ca locație filmare, pentru filme și seriale, internaționale și românești. Pe termen lung s-ar putea transforma și într-un Fond de Film Regional pentru partea de vest, care să ofere finanțări în plus față de oferă Centrul Național al Cinematografiei„, a spus regizorul Florin Iepan.

Proiectul West Romania Film Center beneficiază de un grant din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei, prin Granturile SEE. Proiectul este finanțat prin Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.

Dan AGACHE

5 COMENTARII

  1. Nu scrie nicăieri că norvegienii s-au întâlnit cu mocioarcă, popoviciu, hurduzău, damuian etc.
    Oare de ce ?

    Am uitat. Ei merg doar la tăieri de panglici, mâncat și băut.

  2. Poate era mai bine ca cineaștii norvegieni să vadă Centrul Primăvara înființat pe la începutul anilor 90 de norvegieni.
    Dunca oare știe pe unde este și cum arată in prezent acest centru?

  3. Se poate să-mi oferiți o adresă de contact a norvegienilor care participă la acest proiect ? As avea material de oferit despre Muntii Banatului. Există o persoană care știe și oferă experiență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei