fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Păstrăv de Herculane, prima fabrică de succes după căderea lui Ceaușescu

Fabrica de Pește de la Băile Herculane și-a deschis porțile, după ce părea că povestea păstrăvului și nu numai a acestui pește, în frumoasa zonă de pe Valea Cernei, a ajuns la final. Să poți servi o ciorbă de pește, saramură, plachie, storceag ajunsese un vis și cam atât.

Din dorința de a reînvia o tradiție și pentru ca o serie de preparate să revină pe mesele bănățenilor!

Despre povestea care a renăscut în milenara stațiune și punctul de colectare pește de Dunăre la Hinova, Raul Colipca, care administrează Fabrica de Pește, ne-a mărturisit:

Viziunea a fost aceea de a ne transforma pasiunea într-un business care să ofere calitate consumatorilor de peste. Ne-am dorit sa cream conditii cat mai aproape de ideal pentru acvacultura: apa pura, oxigen, fara poluatori in amonte. Am facut studii de impact asupra mediului, studii hidrologice si geotehnice , am studiat intens solutiile de energie alternativa si ne-am pus pe treaba.

Determinarea noastră a dat roade, reușind să producem 50 tone de păstrăv anual crescuți în sistem flow through, hrăniți cu furaje de cea mai bună calitate produse aduse direct din Danemarca, fără antibiotice pentru peștii aflați în stadiul de vânzare, fără substanțe interzise sau cu potențial cancerigen. Genul de păstrăv pe care îl cumperi liniștit pentru copilul tău mic.

Ferma funcționează cu energie regenerabilă asigurată de panouri fotovoltaice și microhidrocentrala proprie, epuram apa menajera din respect fata de cadrul natural in care ne aflam si tinem conditiile de crestere a pestilor la nivele optime de calitate. Din aceeasi pești mâncăm și noi, familia noastră și copilul nostru, prietenii, vecinii și clienții care ne bat la poartă“, ne spune managerul Raul Colipca.

La Fabrica de Pește se regăsește o multitudine de specii: crap, caras, știucă, somn, lin, avat, roșioară, sturion, șalău, fitofag.

Peștele provine atât din acvacultură cât și din captură (de la centrele de colectare primară de pe Olt și Dunăre).

Întreaga canitate de pește este transportată cu mașini specializate și autorizate, cu hidrobioane (când este în stare vie) sau frigorifice (pe gheață).

Odată ajuns la Fabrică, peștele este expus pe masă, pe pat de gheață sau depozitat în camera frig, după caz. Cel viu este aclimatizat în bazine și păstrat viu până la vânzare.

Vindem atât pește proaspăt, cât și afumat. Dar și icre de păstrăv și caviar.

Pentru afumare folosim o metodă tradițională, doar cu sare și fum cald de lemn de fag și de cireș, prun, păr, pentru aromă. Apoi, pentru siguranța alimentară și păstrarea și îmbunătățirea proprietăților, peștele afumat este expus în vitrina de maturat carne unde mușchii își recapătă gradual extensibilitatea și carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parțială a fibrelor musculare, prin umiditate și temperatură controlată.

Clienții noștri au posibilitatea de a cumpăr peștele eviscerat. Acesta se eviscerează manual, cu ustensile speciale, atunci când discutăm de cantități mici, sau automat cu mașinăria ce poate eviscera până la 1500 kg/oră.

Pentru că suntem iubitori de natură și ne aflăm într-un Parc Național, viscerele sunt transformate în compost prin aparatul special de compostare. Sau se transformă în făină proteică prin linia ce este în curs de autorizare. Compostul îl folosim la grădină și pomi fructiferi“, ne-a transmis managerul Fabricii de Pește.

Aici există mereu o preocupare pentru prospețimea peștelui, asigurată prin volumele vândute. La aproximativ 250.000 kg de păstrăv vândute pe an, 30.000 kg crap, 10.000 kg sturion și 20.000 kg de alte specii, peștele nu are timp să zăbovească prea mult în galantare. Iar cele 21 de bazine cu apă ajută la păstrarea în stare vie.

La Fabrica de Pește de la Herculane consumatorul are parte de consiliere și educare!

 

Dacă vii la noi și nu știi ce să alegi, ce fel de pește avem, ce se poate face cu el, doar întreabă și sigur unul dintre colegi te poate lămuri. Pe lângă vânzare avem și consiliere și educare a consumatorului.

Cum sunt prețurile raportat la piață? Deși la tehnologii folosite suntem mereu la curent sau chiar înaintea vremurilor, am rămas în urmă cu un lucru: prețurile. Cumperi pește în 2023 la banii din 2020, astfel că prețurile globale sunt cu aproximativ 20% mai jos decât la orice supermarket sau pescărie din zona de sud, sud-vest și vest a țării.

Iar pe viitor se vor putea servi diferite feluri chiar la locație.

De curând, datorită cererii mare de livrare, am hotărât să amenajăm și autorizăm un magazin ambulant care vizitează în acest moment Lugoj, Oțelu Roșu și Caransebeș. Și pregătim deschiderea celui de-al patrulea punct pentru magazinul ambulant, Reșița.

Ca și planuri de viitor, lucrăm la a putea servi diferite feluri de mâncare chiar la locație“, a ținut să încheie cu speranță la ceea va urma, Raul Colipca, managerul care mizează pe afacerea piscicolă.

Nu le putem ura decât mult succes lui Raul și colegilor lui de la Fabrica de Pește din Herculane, la adresa Pecinișca, nr. 72 C, acolo unde merită să le călcați pragul sau la numărul de telefon 0741.813.232.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sergiu TABAN

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei