fbpx
-7.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

O clădire din metal și sticlă, în ton cu „spiritul Reșiței”, prinde contur pe malul Bârzavei!

Unul din numeroasele proiecte derulate pe fonduri europene de Primăria Reșița a început să prindă contur. Reșițenii care trec în perioada aceasta prin Luncă pot observa pe malul drept al Bârzavei scheletul viitorului centru multifuncțional, un proiect amplu în care sunt investiți aproape 30 de milioane de lei.

Astăzi, reprezentanții Primăriei Reșița, alături de cei ai constructorului și arhitectului, au verificat stadiul lucrărilor derulate pe amplasamentul fostului bazin de înot din zona 7 noiembrie. Un proiect la finalizarea căruia reșițenii vor avea la dispoziție o clădire sub acoperișul căruia vor putea derula activități socio-culturale, educative și recreaționale.

spot_img

O să fie o sală mare cu un teren omologat pentru sporturi, care se poate compartimenta sau fracționa în mai multe terenuri, de handbal, de baschet, de tenis și chiar de lupte. Avem prevăzute și dotări pentru toate aceste sporturi. Pe lângă funcțiunea de sală multifuncțională de sport, clădirea va adăposti și o sală de conferințe, lucru care lipsește în Reșița la momentul actual. O să fie și un cinematograf în aer liber, plus toate compartimentările penrtru sala multufuncțională, vestiarele, o mică sală de mese unde se va putea mânca în regim de catering. Stadiul lucrărilor este unul destul de bun și sperăm să îl finalizăm până la mijlocul anul viitor și să îl dăm în funcțiune”, a precizat pentru Reper 24, Grațian Dobre, directorul Direcției de proiecte europene din cadrul Primăriei Reșița.

 

 

 

Altfel spus peste câteva luni, pe malul Bârzavei se va ridica o clădire din metal, cărămidă și sticlă, o clădire în ton cu „spiritul Reșiței, un oraș cu o puternică istorie industrială, orientat acum spre regenerarea urbană”, după cum precizează Hildegard Brandl, arhitectul responsabil de proiect.

Această clădire va fi un punct de conexiune și întâlnire a reșițenilor sportivi și cu activități creative, un punct în care pot să deruleze evenimente, să lucreze împreună, pot să fie creativi. O clădire care din punct de vedere al arhitecturii și al design-ului are inerent legată de acest spirit al Reșiței, metalul și cărămida. Este o clădire puternică, o clădire fermă, care marchează noul punct al orașului pe această axă a Bârzevei care va continua în proiectul frumos și mare al Triajului. Deja scheletul este ridicat, de abia așteptăm să se inaugureze anul viitor.

Este o clădire cu un etaj, la parter sunt sălile de sport și amfiteatrul, la etaj sunt birouri, săli de workshop, pentru diverse activități și o galerie care înconjoară toate terenurile sportive. La intrarea principala vor fi lounge-ul și barul principal, care este loc de întâlnire și festivități. Sus pe acoperiș va fi un mic cinematograf open-air, cu o vedere foarte faină asupra orașului și Bârzavei.

O clădire de metal, sticlă și cărămidă, adică niște materiale oneste, ferme, puternice și care onoroază istoria Reșiței”, a adăugat Hilde Brandl, arhitect care a trăit timp de 25 de ani în Germania, în zona bazului Ruhr, zonă care a trecut și ea printr-un intens proces de regenerare și unde patrimoniul industrial a fost pus în valoare în mod inedit, centre de activități, piscine, patinoare restaurante, teatre, săli de operă fiind integrate în fostele situri industriale. Lucru care se încearcă în prezent și la Reșița.

 

 

Reprezentanți administrației locale încearcă acum să găsească și o denumire pentru viitorul centru multifuncțional. Fiind vorba de o structură de metal, una dintre variantele luate în calcul este „Josephus”, după unul din primele furnale ridicate la Reșița. Nu este exclusă însă nici o denumire care să facă referire mai mult la latura sportivă a viitoarei clădiri. Pe de altă parte, este posibilă și lansarea unei consultări publice, pentru ca reșițenii să își dea și ei cu părerea ce nume ar fi cel mai potrivit pentru viitorul centru multifuncțional.

Pe lângă ridicarea clădirii, proiectul prevede și reabilitarea străzii G.A. Petculescu, de la barieră până la blocurile din Mociur, lucrare care fi începută însă de anul viitor pentru a nu perturba și mai mult traficul din Reșița, dat peste cap de lucrările la proiectul tramvai.

 

Karina TINCUL

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

9 COMENTARII

 1. Cea mai mare porcarie a actualei administratii e distrugerea bazinelor de inot de la 7 noiembrie! De departe! Cineva din Stavila trebuie sa calatoreasca o vesnicie pana ajunge la bazinul din Govandari. Faptul ca singurul bazin, cel din Gov, e prost administrat si incalzirea costa din cauza contractului cu firme de casa NU ar fi trebuit sa le dea dreptul lui Popa and Co. sa distruga inotul resitean. Inotul poate fi practicat si de batrani, dar sala de sport multifunctionala pe cine va servi in acest oras imbatranit, parasit si capusat? Rusine!

  • Bazinul de înot era în paragina de dinainte de era Popa … asadar el nu are nici vina ca fostul bazin 7 noiembrie a ajuns într-o stare atat de degradata încât singura soluție era ca să îl dărâme… vechea administrație trebuia sa salveze bazinul și nu au facut-o

 2. Va plangeti absurd si degeaba. Am folosit bazinele alea ani de-a randul in copilarie si deja de atunci, din anii 80-90 erau o porcarie. Total depasite, intr-o stare de degradare continua si complet dependent de CET-ul de langa. Odata inchis nu mai avea nicio logica economica sa tii bazinele. Nu mai zic ca erau abandonate si in ruina mult inainte de actualul primar dar in final, acum si un singur bazin de inot e un lux tinand cont de pretul energiei.

 3. Cocălărismul lui Popa, mult,prost și degeaba. Eram copil când mă bucuram împreună cu prietenii, colegii (atunci chiar erau, existau nu ca acum)de acele bazine de înot, nu jakuzi și alte ifose pline de bășina porcului. Cui îi mai servește această chestie multifuncțională!?Depopulare pe bandă rulantă e cuvântul de ordine și ne ținem de rahaturi cocălare, tramvai și alte șmecherii de spălat bani pentru partid, doar vin electoralele iar motivele,,curg ” la greu, ca să spunem așa. Dezamăgire totală. 🤢🤮

 4. De aceea se fac lucrari in oras pentru a nu fi un oras imbatranit , parasit ! La costuri nu ne gandim …. 2 bazine! Hai sa fim mai buni sa gandim pozitiv.

 5. Păcat că nu s-au început investițiile cu infrastructura rutieră, mai ales că, întinzându-se de-a lungul unui singur drum acesta a fost practic blocat cu construcția unui tramvai, care va îngusta legătură rutieră, dar o va dubla pe cea feroviară!
  Mai mult, pe lângă reducerea lățimii căilor de rulare, lucrările respective mai sunt și eronat proiectate, ca să nu mai vorbim de calitatea execuțiilor!
  În acest sens, și această zonă (tinzând să devină cea mai importantă zonă comercială, culturală, sportivă etc a municipiului) va fi la fel de accesibilă ca și cea de la stema CSR-ului, în condițiile în care podul de peste Bârzava este mult subdimensionat, insuficient chiar și traficului pietonal actual (trotuarul având lățimea unui podeț), greșit proiectat/executat la accesul auto în/din bulevard (mașinile putându-și pierde barele de protecție cu care majoritatea se freacă acolo), iar neconectarea „pe scurtătură” de-a lungul Bârzavei și căii ferate cu Govândariul împiedică accesul corespunzător al majorității populație Reșiței, ceea ce nu este posibil să se fi urmărit (sau, mai știi?)!

 6. O baza sportiva pentru un singur sport, bazin inot,tenis de cimp,minifotbal. Multifunctionalele astea,nu sint bune de nimic. Nu poti adapta un teren pt mai multe sporturi,daca,vrei sporturi, nu aiureli de 2 bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei