fbpx
18.7 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

Ororile războiului din Ucraina l-au marcat pe deputatul Silviu Hurduzeu!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs în Parlamentul României unde a prezentat și imagini ale masacrului de la Bucha, acuzând Rusia de crime de război.

Reper 24 a dialogat cu deputatul PSD Silviu Hurduzeu în legătură cu momentul prezenței în videoconferință a președintelui Ucrainei, Volodymir Zelenski, parlamentarul PSD de Caraș-Severin mărturisindu-ne cum vede până în acest moment conflictul atacului armatei ruse din Ucraina.

Reper24 întreabă: „Transmisia video a venit în completare cu ultimele imagini înspăimântătoare de la Bucha. Cumva au reușit imaginile acestea să facă un transfer a celor care nu credeau într-un război pe bune?”

Deputatul Silviu Hurduzeu răspunde: „Debutul intervenției președintelui Zelenski a fost și cu prezentarea unor imagini de la Bucha și acele imagini sunt terifiante. Ceea ce s-a întâmplat la Bucha depășește imaginația noastră și orice limită de înțelegere a lucrurilor în ziua de astăzi.

La începutul războiului și în zilele care au urmat au fost astfel de opinii ale unor „mari specialiști” legate de războiul din Ucraina că nu ar fi un război convențional, inducând tot felul de supoziții legate de acest război. Eu cred că în sfârșit și cei care mai aveau dubii despre nivelul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, în acest moment s-au convins că este un război în toată regula, dar acum au fost depășite și limitele unui război, limite care sunt prevăzute în acorduri internaționale. Imaginile de la Bucha dovedesc cu prisosință acest lucru, că acolo au fost executați civili care nu aveau nicio vină, singura lor vină poate era că erau ucraineni! Imaginile care ne-au fost prezentate mi-au creat un sentiment că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina sunt lucruri pe care nu credeam că le mai putem vedea în Europa anului 2022”.

Reper24 întreabă: „Ați simțit cumva că ceea ce s-a întâmplat la Bucha ne-a întors în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial?

Deputatul Silviu Hurduzeu răspunde: „Comparația pe care am făcut-o la începutul acestui război, comparându-l pe Putin cu Hitler, nu mă face decât să cred că am avut dreptate, pentru că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina amintește de ororile din Al Doilea Război Mondial.

Nu există nicio justificare. Oricine încearcă să explice inducând anumite teme: că Ucriana nu e un stat care a existat de-a lungul timpului, că Putin a atenționat de-a lungul timpului legat de ofensiva NATO înspre Est, nimic nu reprezintă un argument pentru a declanșa un război și cu atât mai puțin pentru a omoră civili, pentru a alunga din casele lor familii, femei și copii, pentru că acum vorbim despre imaginile de la Bucha, dar poate am uitat imaginile cu femeile și cu copiii care își părăsesc locuințele. Aceste imagini au creat emoție în rândul românilor și cuvintele adresate parlamentarilor români de președintele Zelenski care a mulțumit poporului român pentru ceea ce a făcut pentru ucrainenii care și-au părăsit țara în urma războiului”.

Reper24 întreabă: „Cum vi s-a părut Volodimir Zelenski?

Cu toate discuțiile legate de capacitatea președintelui Zelenski de a conduce Ucraina, și după ce a câștigat alegerile și în debutul conflictului, dar și pe timpul acestui conflict, până la urmă Zelenski s-a dovedit a fi un adevărat președinte, care deși a avut posibilitatea de a părăsi Ucraina în momentul în care Federația Rusă a invadat teritoriul ucrainean și a atacat capitala, nu a făcut-o, a preferat să rămână în Kiev și să coordoneze luptele armatei ucrainene”.

Reper24 întreabă: „Și-ar fi pierdut din legitimitate dacă ar fi fost un președinte în exil?”

Deputatul Silviu Hurduzeu răspunde: „A fost o opțiune corectă pe care a ales-o, de a nu-și părăsi țara, chiar dacă în primele zile intenția Rusiei era de a ocupa țara și de a schimba guvernul și puterea din Ucraina existând atunci informații că se urmărea chiar uciderea președintelui Zelenski.

Până la urmă dacă este să discutăm despre ceea ce a făcut ca ofensiva Federației Ruse în Ucraina să se împotmolească, și ați văzut că trupele ruse care atacau Kievul s-au retras, ceea a ce a făcut ca această ofensivă să nu câștige teren, a fost în primul rând determinarea ucrainenilor, armatei ucrainene, a voluntarilor și aici președintele Zelenski a fost liderul de care Ucraina a avut nevoie în aceste momente”.

Reper24 întreabă: „Să fie oare Bucha rezultatul unor frustrări venite din faptul că armata roșie nu a doborât Kievul?”

Deputatul Silviu Hurduzeu răspunde: „Dacă e să ne raportăm la istorie, vă aduceți aminte că atunci când o armată ataca o cetate, după ce o cucerea erau omorâți toți bărbații și se dădea liber soldaților care cucereau cetatea, să jefuiască.

Sunt foarte multe informațiile legate de jafurile soldaților ruși în Ucraina, în localitățile unde cetățenii ucraineni au plecat, ceea ce iarăși mă face să îmi pun serioase semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă la nivelul armatei ruse pentru că înainte de acest eveniment se vorbea cu o oarecare admirație și respect despre armata rusă, despre cât de bună e, despre ce dotări are. S-a dovedit că nu este deloc așa, soldații ruși s-au dedat la astfel de lucruri ce amintesc mai degrabă de Evul Mediu”.

Reper24 întreabă: „Cum vedeți evoluția conflictului?”

Deputatul Silviu Hurduzeu răspunde: „Cea mai bună variantă este să se ajungă la un acord de pace. Astfel s-ar pune capăt crimelor, s-ar pune capăt violurilor, ar da posibilitatea ucrainenilor să se întoarcă acasă, însă este destul de greu în acest moment să vorbim despre pace pentru că încă există lupte, iar ceea ce s-a întâmplat la Bucha va atârna greu în momentul în care cele două tabere se pun la masă pentru a găsi un acord pentru pace”.

Bucha, un oraș situat la 30 de kilometri de nord-vest de Kiev, a devenit simbolul abuzurilor suferite de populația civilă din Ucraina.

Lorena POENARU

5 COMENTARII

  1. Nu spune nimeni că ucrainienii nu suferă şi că nu trebuie ajutați ( în calitate de refugiați ) ş.a.m.d. ( un conflict armat întotdeauna are consecințe nefaste atât asupra părților beligerante , cât şi a victimelor colaterale din rândul civililor ) .Eu mă întreb retoric , de unde vine atât de mult ,, sentiment pupincurist ” al unora dintre ,,romanistanezi” față de ucrainieni ( printre amplele manipulări venite / diseminate prin mass – media aservită mafiilor de partid/e ).Vă spală intensiv atât unii cât şi alții pe creier , încât nu mai puteți vedea şi percepe realitatea / adevărul cu propriii voştri ochi şi propria voastră minte nealterată astfel ( nu mai punem la socoteală lipsa de inteligență…sau cultura generală precară / inexistentă ).
    Să recunoască Ucraina / ucrainienii crimele şi persecuțiile săvârşite împotriva / asupra românilor precum şi prăduirea teritoriilor româneşti ; să ceară public scuze în mod oficial , să repare benevol pagubele / prejudiciile create , să ne înapoieze teritoriile ( Basarabia & Bucovina de Nord ) alături de populația luate cu japca ( forța armată ) alături de ,, Rusia ” ( cea cu care chipurile se războieşte astăzi atrăgându-ne pe noi în mizeria lor ) , să-şi retragă propria populație de pe aceste teritorii ( sau dacă o lasă , să dea garanții scrise că nu o vor folosi drept cal troian…precum au făcut şi fac mulți alții asemenea ) şi putem deveni treptat prieteni ( în urma acestor dovezi care pot să arate / demonstreze un minim de îndreptare şi bună-credință din partea lor ).Nu am mai spus ( adus în discuție ) şi de pedepsirea celor vinovați…fiindcă majoritatea lor au crăpat / sucombat.Eu sânt un naționalist moderat , de aceea şi cele scrise de mine sând logice , legitime , legale şi de bun simț.

  2. P.S. Unora dintre români ne pare cu adevărat rău de nenorocirea ucrainienilor ( nu sântem cinici şi lipsiți de empatie , spre deosebire de marea majoritate a fățarnicilor / fariseilor ) însă , a fi patriot înseamnă în primul rând să îți pară rău ( inclusiv să faci tot ce stă în putere față … ) de semenii tăi ( compatrioți ) şi față de propria ta țară.Şi aici mă refer să faci lucruri bune şi sacrificii pentru compatrioții care merită ( pentru oamenii cu caracter frumos / curat , cinstiți , demni , harnici …şi ale asemenea virtuții ) , nicidecum față de scursurile societății ( cu caractere infecte / spurcate ş.a.m.d. ) trădători de neam şi de țară ( inclusiv actele şi faptele reprobabile / infracțiuni săvârşite împotriva compatrioților tăi , te descalifică din toate punctele de vedere de la a fi considerat ,,un bun român”… cu consecințele de riguare legale dintre cele mai severe… ,, dacă ar fi după mine ” ).

  3. Wow! Sunt consternat cât este lovit de Hurdu de ceea ce este în Ucraina! Dar de ceea ce a lăsat /făcut în Caraș-Severin nu are nici o urma de regret?
    Întreb pentru un prieten…

  4. Nu, absolut deloc atâta vreme cât pică euroi din studii de fezabilitate împreună cu haita PNL-PSD&restul loazelor politice, chiar nu merită asemenea efort. Suntem oameni nu!?Vorba lui moș Pârțag aflat la canditatură to’mai sus la Prefectura. Aferim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei