fbpx
10.7 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Parlamentarii își primesc înapoi pensiile speciale!

Curtea Constituţională a admis astăzi excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate, au precizat surse oficiale pentru Știrile Pro TV. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Motivul: proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial.

Odată cu decizia Curții Constituționale, sute de foști parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale și-ar putea primi banii retroactiv pe ultimele 15 luni de la perioada în care a fost sistată plata.

Pentru că nu puteau sesiza direct Curtea Constituțională, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea. De precizat că trei printre judecătorii Curții Constituționale care au decis soarta pensiilor speciale ale foștilor parlamentari sunt ei înșiși foști parlamentari, printre care  președintele CCR, Valer Dorneanu.

Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.

 

Karina TINCUL

 

3 COMENTARII

 1. NU AU TALHARIT DESTUL TARA IN TIMPUL ACTIVITATII, ACUM MAI VOR SI IN TIMPUL PESIEI VENITURI SUPLIMENTARE… A DRACU ANUIMALE SPARTE SI LACOME!!

 2. Iar amărâții care ,,alimentează „bugetul Republici Coloniale Romania, țară bananieră de mâna a doua condusă de infractori, timp 40-45 de ani cotizați și primesc după 1.900-2220de lei mai merită să lucrezi aici?Răspuns corect:NUUUU!Atâta nesimțire și tupeu jegos nu se mai poate așa. Mai bine hoț și cerșetor în țara ta, dar lucrător cinstit, never and never, trebuie să fi dilimache să mai accepți o astfel de situație. Nu ne vom face bine niciodată.

 3. ”Motivul: proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial.”

  Nah … au greșit procedural (în regim de urgență) motiv de nulitate a ”adopției” și ”dezbaterii”.
  S-a mai întâmplat …
  ”Copilul” mai e viu după 15 luni de sistare a plăților?
  Întreb pentru un prieten … nedeclanșat oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei