În prezent, la nivelul județului Caraș-Severin evoluează un număr de 44 de focare de pestă porcină africană la mistreți, fiind diagnosticați pozitiv 227 de mistreți, dar și un focar la porcii domestici, depistat în localitatea Bocșa.
„Dacă acolo lucrurile decurg bine, săptămâna viitoare o să demarăm procedura de stingere a focarului și de ridicare a restricțiilor”, dă asigurări directorul DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu.
În data de 17 noiembrie la laboratorul sanitar veterinar din Caraș-Severin a fost adusă o probă de sânge de mistreț vânat pe raza fondului cinegetic numărul Socol, probă care a fost serologic pozitivă. De asemenea, în aceeași dată au fost aduse și două probe de sânge de mistreț de pe fondul cinegetic Bigăr, probe care au fost la rândul lor diagnosticate pozitiv.
În acest context, DSVSA Caraș-Severin a întocmit un plan de măsuri pentru fondul cinegetic Socol, după stabilirea în prealabil a zonei afectate, ce se întinde pe 8 kilometri și curpinde localitățile Câmpia, Pârneaura, Zlatița, Lescovița, Șușca, Brelobreșca, Divici, Baziaș, Socol și localități din Serbia: Biserica Albă și Pusic.
Zona tampon de încă 5 kilometri, în exteriorul zonei afectate, cuprinde localitățile Naidăș, Radimna și Pojejena.
În fondurile cinegetice afectate este interzisă vânătoarea mistreților la goană pe perioada restricțiilor, de asemenea cadavrele mistreților afectați vor fi neutralizate sub supraveghere oficială.
„Printre măsuri: se aplică recoltarea de probe la porcii mistreți împușcați, bolnavi sau morți, transportul cadavrelor de mistreți se asigură cu mijloace de transport etanșe și dezinfectate, astfel încât să se evite răspândirea virusului, mijloacele de transport pentru probe sau mistreți uciși sau morți vor fi puse la dispoziție de către responsabilii fondurilor de vânătoare. După utilizare, mijloacele de transport vor fi dezinfectate corespunzător.
Administrarea hranei pentru mistreți se va realiza doar în scopul momirii acestora, vor fi efectuate patrulări zilnice de către paznicii de vânătoare pentru a depista în zona afectată porcii mistreți morți sau bolnavi, schimbarea hainelor și a încălțămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondul de vânătoare”, sunt o parte din măsurile prezentate de către directorul DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu.
Până în data de 15 ianuarie vor fi efectuate controale în trafic de către echipe mixte de la DSVSA și IPJ, jandarmi și Garda de Mediu, pentru prevenirea și combaterea pestei porcine. Se urmărește în mod special modul de comercializare a porcilor vii și comercializarea de carne de porc ori mistreț.
Lorena POENARU