fbpx
11.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Pionierat și voluntariat la Berzasca; 150 de km de piste de biciclete

Primăriile, care mai de care, se înghesuie să obțină fonduri europene, bani guvernamentali sau chiar din resursele proprii ale bugetului pentru amenajarea de 2-3 km de piste de biciclete care, de cele mai multe ori, pleacă de nicăieri și se întreaptă spre… niciunde.

Poate că dă bine la electoratul propriu; poate că e nevoie ca oamenii să facă mișcare; poate că bicicleta e un mijloc potrivit de transport pentru aceste vremuri. Atâta doar că nu toți au sau merg pe biciclete, iar de cele mai multe ori prioritățile unei localități sunt cu totul altele.

La Berzasca, în schimb, în Clisura Dunării, se amenajează chiar în această perioadă 150 de km de piste de biciclete pentru mountainbike și biciclete electrice. Fără asfalt, fără bani foarte mulți, fără prea multă zarvă; se tace și… se face.

spot_img

„Acest proiect este realizat cu sprijinul voluntarilor: alpiniști, alpiniști utilitari, oameni care s-au îndrăgostit de zona noastră, au venit și ne sprijină pentru realizarea acestui proiect. Ulterior se vor alătura acestei campanii și tineri din comuna Berzasca“, a precizat pentru Reper24, edilul Petru Furdui.

Pistele urmăresc în general drumurile forestiere, iar lucrările constau în degajarea obstracolelor, bolovani, pietre căzute, curățirea vegetației expansive. De asemenea, vor fi marcate toate aceste trasee cu plăcuțe de informare și panouri pentru dirijare. Aceste piste vor avea grade diferite de dificultate și vor fi marcate pe culori, asemeni pârtiilor de schi: albastru, roșu și negru.

„Suntem în a treia săptămână de lucru și vrem ca până la sărbătorile de iarnă să finalizăm cei 150 de km de piste de biciclete. Primăria nu va cheltui nici măcar un leu pentru amenajarea acestora. Pensiunea Ecaterina le asigură voluntarilor actuali casă și masă și suportă costul benzinei și motorinei folosită de utilaje“, a mai precizat primarul comunei Berzasca, Petru Furdui.

Aceste piste vor fi îngrijite și curățate periodic de vegetație de tinerii din comună care și-au anunțat deja sprijinul pentru proiect. Ei se vor alătura alpiniștilor de săptămâna viitoare pentru finalizarea lucrărilor.

Pistele vor fi o parte în interiorul ariei administrative a comunei Berzasca, pleacă de la Dunăre, intră în munte și se întorc la Dunăre; va fi o rețea de piste de biciclete. Este, dacă vreți, scheletul viitoarelor piste de biciclete care pot să ajungă la 800-1000 de km în jurul comunei Berzasca, ceea ce înseamnă conectarea cu pistele de biciclete din Șopotul Nou, Dalboșeț, Bănia, Eșelnița, Dubova și Svinița. Va trebui să încheiem protocoale cu administrațiile locale din aceste comune și cu Romsilva“, a mai adăugat primarul Petru Furdui.

Edilul își dorește ca acestea să fie incluse în proiectul Euro – velo ce își propune realizarea de 3.000 de km de piste de biciclete în toată țara. Parte din ele vor fi ancorate la acest proiect european. Din păcate normele metodologice de omologare a acestor piste nu există în România, iar ceea ce se face la Berzasca respectă normele americane, singurii care au omologat acest tip de agrement.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei