fbpx
6.7 C
Reșița
marți, 21 martie 23

Poliția română solicită drept la replică în cazul vacii nebune de pe DN57B

Mai zilele trecute a apărut în Reper24 un articol pamfletar, despre niște „mijloace de locomoție cu tracțiune bălegoasă“ scăpate sau uitate de proprietar tocmai în zona de interes turistic a Cascadei Bigăr.

Desigur niciun participant la trafic nu-și dorește o întâlnire cu copitatele când se află la volan, fie că e zi sau noapte. Logic ar fi ca proprietarul să aibă grijă de ele, iar poliția să ia măsuri (nu cu ruleta ci cu chitanțierul) astfel încât asemenea de evenimente să nu mai aibă loc.

Articolul a deranjat; nu pe proprietarul animalelor, nici pe boul aferent cirezii, ci tocmai pe polițiștii care trebuiau să preîntâmpine astfel de evenimente. În consecință aceștia au solicitat un drept la replică, pe care îl oferim:

spot_img

„În vederea unei corecte informări a publicului, în referire la articolul apărut în edițiile online ale publicației Reper24 („Vaci uitate pe mijlocul drumului DN 57B, în apropierea cascadei Bigăr! Să fie stăpânul un … bou?”), din data de 12 august 2021,  ținând cont de prevederile legale, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin solicită publicarea următorului Drept la replică:

În conformitate cu art. 2 pct.17 din Legea nr. 61 din 1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, „lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Competența de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor contravenționale prevăzute de această lege, inclusiv a contravenției anterior menționate, aparține ofițerilor și agenților de poliție, precum și altor organe constatatoare. Zona la care se face referire în articolul de presă este în competența teritorială a Secției 6 de Poliție Rurală Bozovici.

În cursul acestui an, polițiștii Secției 6 de Poliție Rurală Bozovici au fost sesizați de două ori, de către cetățeni, despre faptul că pe DN 57B, între localitățile Anina și Bozovici, sunt animale (vaci) lăsate nesupravegheate pe carosabil, de fiecare dată polițiștii deplasându-se la fața locului, identificând proprietarul animalelor, care le-a îndepărtat de pe partea carosabilă.

De asemenea, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a acestuia, cu amendă de 500 de lei, în conformitate cu prevederile legale.

Precizăm faptul că polițiștii Secției 6 de Poliție Rurală Bozovici acționează pe raza de competență, inclusiv pe DN 57B, în cadrul dispozitivului de ordine și siguranță publică, precum și cu ocazia acțiunilor desfășurate pentru siguranța rutieră, de fiecare dată aplicând sancțiunile prevăzute de lege și luând măsuri imediate pentru a preveni producerea de evenimente rutiere din această cauză.

Menționăm că nu au fost înregistrate evenimente rutiere pe sectorul de drum care face legătura între Anina și Bozovici, din cauza animalelor lăsate nesupravegheate, iar proprietarul acestora a fost sancționat contravențional de fiecare dată când polițiștii au fost sesizați ori s-au autosesizat despre faptul că animalele acestuia sunt lăsate nesupravegheate pe partea carosabilă, existând pericolul producerii unui accident rutier.

Îndemnăm cetățenii care observă animale lăsate în libertate ori nesupravegheate, care pot prezenta pericol, să apeleze numărul unic de apeluri de urgență 112. Precizăm că nu a fost solicitat punct de vedere oficial înainte de publicarea articolului.

În concluzie, considerăm că informațiile prezentate în cuprinsul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică sunt tendențioase, ironice, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al instituției noastre, potrivit regulilor/cutumelor deontologice.“

Recunoaștem, noi suntem cei care am greșit că nu am solicitat un punct de vedere poliției înainte de a publica articolul. Trebuia să cerem voie probabil, trebuia să ne documentăm să aflăm ce fel de vaci erau cele de pe șosea (de carne, de lapte, de ouă), trebuia să aflăm care este traseul transhumanței animalelor, dacă au antemergător sau nu asemeni coloanelor oficiale.

Lăsând la o parte ideea unei întâlniri mai contondente între un autoturism aflat în viteză și o Joiană gânditor-rumegătoare staționată pe carosabil, solicităm și noi Poliției Române următoarele: verificarea existenței unei roviniete care să le permită accesul pe un drum public; ITP-ul la zi și dotarea animăluțelor cu copite de vară/iarnă conform cerințelor legislației actuale. În caz contrar mă simt lezat în amorul propriu și în portofel că eu le plătesc ca boul, iar coana Joiana NU.

În cazul în care Poliția Română se simte lezată și de acest drept la replică îi informăm că mai avem spațiu în publicația noastră pe care îl punem cu drag la dispoziție, în controversa vacii cu tracțiune bălegoasă de pe șoselele patriei.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. S-au ofuscat meltenii !… Bine , bine măi domnişoarelor replicante ,, violentate la moralitate ” ; dar atunci când ani la rând erau caii ( nişte mârțoage amărâte / flămânde , de starea cărora îmi şi era milă ) lăsați liberi noaptea ( între zona curbei periculoase dintre stația de epurare Câlnic / Aquacacaraş …şi intrarea de la rampa depozitare / sortare deşeuri situată pe partea dreaptă carosabil / înainte de RAR ) unde erați ?! Deasemenea vă arăt eu o multitudine de locuri (intravilan) unde sânt lăsate libere o multitudine de animale ( capre , cai , vaci etc.) în apropierea drumurilor destinate autovehiculelor şi chiar pe ele.Şi nu vorbesc de excepții ( ar fi de înțeles dacă că i-a scăpat animalul ) ci de regulă / obişnuință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei