Printre modificările substanțiale care s-au produs la nivelul legislației rutiere în acest an se numără cele referitoare la reținerea permisului de conducere pentru constatarea unor situații în care, în urma testării cu drugtest rezultatele au fost pozitive sau pentru situațiile în care șoferii au refuzat testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool în aerul expirat ori a substanțelor psihoactive în organism.
Prin OUG 97 a fost reglementat termenul de 72 de ore, fiind oarecum o obligație pentru instituțiile medico-legale de a efectua analiza mostrelor biologice recoltate de la persoanele implicate în evenimente rutiere sau în legătură cu traficul rutier, în termen de 72 de ore de la finalizarea procedurii de recoltare.
În cazul în care aceste instituții medico-legale nu comunică un rezultat negativ în termenul celor 72 de ore sau expiră cele 72 de ore, permisul de conducere reținut sau retras se va restitui conducătorului auto.
La nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate 10 astfel de cazuri, în 8 dintre acestea rezultatul primit de la institutul medico-legal din Timișoara a indicat prezența în organism a substanțelor psihoactive, după cum a informat subcomisar Stelian Cornea, șef Serviciu Rutier în cadrul IPJ Caraș-Severin.
„În momentul în care primim aceste rezultate, noi ca serviciu rutier informăm conducătorul auto printr-un sms la numărul de telefon indicat de acesta sau la adresa de email, iar în cazul în care conducătorul auto nu a menționat numărul de telefon sau adresă de email, se comunică în maximum 12 ore la domiciliu prin servicii de curierat.
În cazul în care rezultatul vine pozitiv de la instituția medico-legală după cele 72 de ore, adică după ce i-a fost restituit permisul conducătorului auto, în termen de 8 ore, notificăm structura de poliție pe raza căreia domiciliază, în vederea ridicării permisului de conducere și a informării cu privire la suspendarea dreptului de a conduce, în situația în care conducătorul auto nu indică a adresă de email sau un număr de telefon”, a declarat Stelian Cornea, șef Serviciu Rutier.
Printre reglementările amintite se numără și măsurile privind unele obligații pentru polițiștii rutieri care opresc autovehicule, iar în cazul în care observă în autovehicule recipiente care pot conține alcool sau alte recipiente care au urme de consum ori dacă observă substanțe susceptibile sunt obligați să procedeze la testarea conducătorului auto.
Testarea șoferilor este obligatorie și în situația în care în ultimii trei ani acesta a săvârșit în mod repetat contravenția de a conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau dacă a fost condamnat pentru astfel de infracțiune, ori pentru infracțiunea de refuz de recoltare, precum și pentru cea de părăsire a locului accidentului.
Lorena POENARU
Băi incompetenții, de ce nu le tăiați cauciucurile prostanilor pe două roți și pe patru roți ,cei care deranjează și abuzează sistematic de nervii celor proști care tac și nu reacționează la aceste infracțiuni de drept, eu nu tac și reacționez, cui nu îi place Kiss my ass!!Țară de rahat, instituții de rahat, oameni de c..t.Suportați și 🖕 mult respect!🤣🤣🤣🤣