-3.3 C
Reșița
joi, 07 noiembrie 24

Premieră reșițeană la Bursa de Valori București! „Putem privi încrezători spre viitor”!

Primăria Reșița a scris istorie astăzi, devenind prima autoritate publică locală din țară care a listat la bursă o emisiune de obligațiuni municipale verzi. Aceasta are o valoare de 8,8 milioane euro și maturitate de zece ani. Municipalitatea a fost asistată în cadrul plasamentului privat de către BRK Financial Group, în calitate de intermediar, și VMB Partners, în calitate de consultant financiar.

Deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare cu ocazia debutului la bursa a obligațiunilor emise de Primăria Reșița s-a derulat în prezența primarului Ioan Popa, a lui Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, a Mariei-Gabriela Horga, vicepreședinte SIIF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, a Monicăi Ivan, director general BRK Financial Group și a lui Valentin Miron, director general VMB Partners.

Denumit în perioada interbelică părintele industriei românești, orașul Reșița demonstrează, peste aproape 100 de ani, că este un oraș inovativ, un oraș verde. Ne bucurăm sa fim primul oraș din România care a emis obligațiuni municipale verzi, iar listarea de astăzi la Bursa de Valori București este un pas important în realizarea ambițiosului nostru plan de investiții verzi la Reșița”, a declarat primarul Ioan Popa. Edilul a vorbit cu acest prilej de proiectele „verzi” derulate în municipiul de pe Bârzava, în primul rând proiectul tramvai, dar și cel prin care se dorește amenajarea unui parc fotovoltaic care să asigure independența energetică a orașului. „Cred că este un moment în care municipiul Reșița își valorifică un potențial, un moment în care putem privi încrezători spre viitor și cu privire la alte proiecte de data asta de ieșire a Reșiței în afara arealului, a propriului UAT”, a mai adăugat edilul făcând trimitere la proiectul de modernizate a căii ferate Reșița-Timișoara.

Fondurile obținute prin emisiunea de obligațiuni vor fi utilizate în special pentru cofinanțarea proiectului de reintroducere a tramvaiului în Reșița, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie și 10 autobuze electrice) și amenajarea infrastructurii de transport.

Felicităm Municipiul Reșița pentru inițiativa de a emite obligațiuni municipale verzi, care reprezintă o dublă premieră, în primul rând pentru ca este primul pas al Reșiței pe piața de capital și, totodată, sunt primele obligațiuni verzi emise de o municipalitate. Ne bucurăm să vedem că începe să prindă sau să recâștige viteză zona aceasta a obligațiunilor emise de către autoritățile locale. Suntem aici ca să ajutăm în a face contactul între autoritățile locale, proiectele pe care vor să le implementeze și banii care sunt disponibili la nivel național și, de ce nu, și la nivel local”, a afirmat Radu Hanga.

Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro, dobânda variabilă (EURIBOR + 3,5% pe an) și au scadența în 2033. Cuponul este plătibil semestrial, iar principalul va fi rambursat în 5 tranșe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 și 27% în 2033), iar după fiecare rambursare, valoarea nominală a fiecărei obligațiuni se va diminua proporțional.

Prin acest mod de finanțare, nu numai că vă asigurați un mod modern de cofinanțare a proiectelor europene și mai ieftin, dar vă rezolvați și problema cu gradul de îndatorare pe care vi-l impune legea finanțelor publice locale și vă asigură posibilitatea de a vă dezvolta în continuu. Cred că este o modalitate foarte bună pentru municipalități să apeleze la acest mod de finanțare sau de asigurare a cofinanțării pentru proiectele europene, sper că pe viitor o vom face cât mai multe”, a precizat la rândul său, Gabriela Horga.

Conform agenției de rating Fitch, Municipiul Reșița are scorul BBB- cu perspectiva stabilă și credit de sine stătător bbb+, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligațiuni îndeplinește cele patru componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare și Selecție a proiectelor, Gestionarea încasărilor si Cadrul de Raportare).

„Asta înseamnă, conform agenției Fitch, că datoria municipiului Reșița este sustenabilă. Înseamnă că Primăria municipiului Reșița are capacitatea de rambursare, are capacitatea de a se îndatora și mai mult și că aceasta este sustenabilă pe termen lung. De altfel, nu este nicio mirare dacă ne uităm pe cifre să vedem că în anul 2016, bugetul era de vrei 175 de milioane, în anul 2020 a ajuns la 300 de milioane de lei, iar în 2023 la 740 de milioane de lei. Foarte multe primării nu au performanțele financiare pe care le are Reșița”, a afirmat Valentin Miron, CEO VMB Partners.

 

 

Karina TINCUL

6 COMENTARII

  1. „Denumit în perioada interbelică părintele industriei românești, orașul Reșița demonstrează, peste aproape 100 de ani, că este un oraș inovativ, un oraș verde …”, a mai adăugat edilul …

    Da, U.D.Reșița avea cel mai mare capital social din România de atunci, cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare număr de angajați, inclusiv societatea Titan-Nădrag-Călan, doar că treaba.z era condusă de Max Auschnitt (și Edgar), nu de ”foaie verde”.
    (…enciclopediaromaniei.ro/wiki/Max_Auschnitt

    • Un oraș verde unde roșii se „bat” cu galben-albaștri… umor negru!?! 🤔

      Globaliștii ne vâră pe gât certificatul de carbon, mama ei de școală… Ce vremuri ROGVAIV trăim.

  2. Singurul lucru verde din oras e ciupercaria plantata pe linia de tramvai. Apropo de asta, ieri seara, in micro 4, 3 tinerei (liceeni probabil) faceau concurs de sarit in pamantul proaspat plantat cu gazon de pe bulevard. Constatand ca s-au murdarit, s-au deplasat pe linia de tramvai si si-au sters adidasii pe covorul verde de pe linia de tramvai.
    Curat verde, coane! Asta cu orasul verde e din aceeasi regie cu „lucrarile la tramvai sunt finalizate in proportie de 85% in decembrie 2023”.
    Din pacate in lumea reala treaba nu devine realitate doar daca o repeti ostentativ. Momentan orasul „verde” e plin de santiere nefinalizate, gropi in sosele pe care nu le mai poti evita cu masina, iar orizontul inchiderii santierelor e nedefinit.

  3. Corect. Blocul 20, Repubici 20 este un exemplu de RUȘINE a nerealizărilor fărăde sfârșit ale Tăițelului incompetent dar presa sau cum s-o mai numi, tace chitic ca de obicei și ne ia de proști pe toți împreună cu Partidul plătitor de salarii vs.Serviciile. Bă, da proști suntem de îi vom mai crede!!!🤬🤬🤬😡😡😡

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei