fbpx
11.7 C
Reșița
luni, 20 martie 23

Președintele AAAS, Cătălin Stancu: Dacă nu se aprobă planul de reorganizare, angajații UCM Reșița merg acasă!

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (A.A.A.S), Cătălin Stancu, a fost prezent astăzi la Reșița, la invitația subprefectului județului Caraș-Severin, Andrei Plujar.

Stancu a purtat discuții cu primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, despre planul de reorganizare al celei mai vechi societăți industriale din țară, UCM Reșița, aflată de mai bine de 10 în procedură de insolvență. La discuția ce a avut loc în biroul primarului Ioan Popa s-a alăturat și directorul general al societății UCM Reșița, Cosmin Ursoniu, cel care joacă și rolul de administrator special al companiei sfert-milenare.

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului a vorbit deschis despre posibilitatea ca, în cazul în care planul de reorganizare va fi respins, porțile uzinei să fie închise chiar în anul în care UCM Reșița a sărbătorit 250 de ani de activitate, dar și despre posibilitatea salvării acestei unități industriale și a celor 630 de locuri de muncă ale actualilor angajați ai UCM Reșița.

spot_img

Adevărul este că nu trebuie să fi vreun Soviani sau Guran, ca să înțelegi că UCM Reșița e mult mai aproape de faliment, decât de povestea frumoasă a unei reorganizări, alias salvări. Nu trebuie decât să privim datoriile uriașe acumulate de UCM Reșița în perioada insolvenței, care au sărit de 100 de milioane RON. Sau dacă doriți, puteți verifica din scripte cum plata cu veniturile salariale la UCM Reșița depășește de aproape două ori veniturile încasate de aceeași societate. Și-atunci ce să concluzionezi, și anume că, totul va fi bine? vorba celor de la Hi-Q. În niciun caz.

Șeful AAAS recunoaște că UCM Reșița nu mai primește comenzi de la Hidroelectrica! Și-atunci ce așteptări de salvare să avem de la stat, dacă statul – acționar majoritar Hidroelectrica, îi pune piedică UCMR-ului? 

Despre întâlnirea de la Reșița, președintele AAAS, Cătălin Stancu a declarat pentru Reper 24:
Am bătut drumul la Reșița la invitația domnului subprefect Plujar, un om care este foarte implicat în viața socială și economică a județului. Am avut o discuție foarte serioasă cu domnul primar Popa pentru a vedea ce avem de făcut, din postura de principal creditor al societății UCM Reșița, cunoscând faptul că și primăria Reșița este un creditor important al aceleași societăți.

Săptămâna viitoare ar trebui să votăm un plan de reorganizare iar dacă acesta nu se va aproba, oamenii vor trebui să se ducă acasă. Noi încercăm în momentul de față să le salvăm locurile de muncă celor aproape 700 de oameni care mai muncesc astăzi la UCM Reșița. Acesta este și motivul prezenței mele la Reșița. Este un plan de reorganizare care prevede o vînzare parțială de active A fost prezent și domnul director Ursoniu. Este o situație financiară grea, care este ținută sub control, o situație datorată și lipsei de comenzi de la Hidroelectrica. dar există marfă pe stoc iar domnul director Ursoniu este optimist și crede că dacă se livrează marfa se vor încasa banii iar lucrurile vor putea fi ținute sub control.

Planul de reorganizare prevede reducerea creanețelor bugetare, un subiect abordat și cu domnul primar, pentru că și creanța administrată de AAAS și cea a Primăriei Reșița vor trebui reduse proporțional. Vom face un test și vom vedea dacă varianta planului de reorganizare va aduce bani mai mulți decât varianta falimentului și atunci vom vota fără nicio problemă. Nu sunt de acord cu faptul că singura opțiune pentru UCM Reșița este falimentul. Eu cred că poate fi salvată“.

630 de oameni riscă să rămână șomeri! La 250 de ani de foc nestins ai Reșiței! 

La rândul său, subprefectul Andrei Plujar s-a declarat foarte optimist în ceea ce privește salvarea societății UCM Reșița: „Am insistat ca, în ciuda unui program încărcat, domnul Cătălin Stancu, președintele AAAS să răspundă invitației lansate de primăria Reșița. Astăzi s-a făcut un prim pas important de înțelegere între autoritățile locale și cele guvernamentale pentru găsirea unei soluții comune iar tranzacția către Hidroelectrica să aibă loc. Astfel vom reuși să salvăm de la un impact social devastator orașul Reșița, pentru că vă dați seama ce ar însemna încă 630 de șomeri. Eu cred că în momentul de față UCM Reșița este mai aproape de salvare, decît de faliment“.

Urmăriți interviul integral cu președintele AAAS, Cătălin Stancu și subprefectul județului Caraș-Severin, Andrei Plujar:

 

Am încercat să îl contactăm și pe primarul Ioan Popa, pentru a afla care au fost concluziile discuției cu președintele AAAS, Cătălin Stancu, dar acesta nu a putut da curs apelului nostru.

Totuși, interesul și intenția edilului nu sunt noi în raport cu activele UCM Reșița, el manifestându-și încă de acum câțiva ani dorința de achiziționare a Casei de Cultură a Sindicatelor, deținută de societate. Popa speră ca de data aceasta ideea sa să se și materializeze, având în vedere o schimbare în legislație survenită anul trecut.

Cel mai stringent subiect pentru mine este să luăm Casa de Cultură de la administratorul UCMR-ului. Am fost la București, la instituția la care UCMR are datoriile cele mai mari, la AAAS – Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, și încercăm să facem o dare în plată, adică să o preluăm fără să o plătim, scăzându-se din datoriile UCMR-ului.

Din păcate, nu a fost legislație până anul trecut în octombrie, când Guvernul a dat ordonanța 200 care ne permite să luăm în plată această clădire. Practic, prin această ordonanță, clădirea poate fi preluată de către AAAS, se scade suma respectivă din datoria UCMR-ului și se transferă către Primăria Reșița, ceea ce ne-ar da posibilitatea să facem un proiect pe fonduri europene și să reabilităm clădirea în întregimea ei”.

Casa de Cultură din Reșița este evaluată la aproximativ 6 milioane de euro, iar primarul Ioan Popa și-ar dori în primul rând să atragă fonduri europene pentru renovarea sălii de spectacole, un spațiu generos cu aproximativ 700 de locuri.

Paradoxal, întrebat despre discuțiile care au avut loc la primăria Reșița, în prima zi a lunii septembrie, directorul general al companiei UCM Reșița, ing. Cosmin Ursoniu, a afirmat că întâlnirea a abordat doar tangențial subiectul fierbinte al situației traversate de UCM Reșița, preferând să arunce cartoful (fierbinte?) în brațele edilului șef al Reșiței: „Sunați-l pe domnul primar Ioan Popa, e singurul care vă poate spune care au fost temele abordate în discuțiile cu președintele AAAS de astăzi“. N-ar fi pentru prima oară când Ursoniu dovedește că este un bun… pasator, ocolind mai mult sau mai puțin diplomatic subiectele de larg interes care vizează compania UCM Reșița, parte a comunității reșițene.

Despre situația companiei UCM Reșița și scenariile care prevăd reorganizarea societății (care de 10 ani întârzie!), vânzarea de active, Adunarea Generală a Creditorilor, preluarea parțială de către Hidroelectrica sau falimentul companiei, vom dezbate pe larg în zilele ce urmează.

Pentru că unul e prețul la care poți să cumperi bunurile unei societăți aflate în insolvență și alta va fi socoata după ce UCM Reșița va intra în procedura falimentului. Despre oamenii care și-au sacrificat ani din viață în halele acestei uzine, altădată un etalon al industriei românești, și care astăzi privesc cu tristețe la ceea ce a ajuns astăzi UCM Reșița, cu o altă ocazie.

Citește si:  Situație alarmantă la UCM Reșița: datorii la stat de 115 milioane lei, acumulate în 10 ani de insolvență!

Citește și: Primarul Popa nu renunță! Vrea să preia Casa de Cultură, estimată la 6 milioane de euro

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

5 COMENTARII

  1. Dacă erau oameni responsabili ar fi discutat despre conversia datoriilor în acțiuni. Astfel, statul ar fi devenit acționar majoritar și creditor majoritar în dosarul de insolvență. Ar fi putut avea toate deciziile posibile! Fie aprobarea planului de reorganizare, fie (și/sau) un netting, fie aprobarea unui faliment, cu trecerea unor active la Hidroelectrica! S-a discutat așa ceva? Dacă nu, vax albina! Au mâncat și au băut, pe umerii amărâților care au dus uzina asta 250 de ani…

  2. Ciudat, în iarnă-primăvară aveau anunțuri pentru angajări la întreținere, productie dar pe ce salarii că sunt de mizerie. M-au sunat și pe mine dar le-am spus pe ce bani că pe capace de bere și vorbe goale nu e de băgat în schema angajări,unde nu mai pui și situația că anul trecut prin februarie foști angajați sau dintre cei care au încercat să se angajeze în perioada 2007-2008 au fost chemați la DNA Timișoara să dea cu subsemnatul pe motivul cum au avut loc angajările cu pile, pe ,,grade” sau pe…competențe, știu că am mușcat-o și am învățat lecția. În România dacă nu ești plin de pile și relații ți-o iei pe nevinovăție, parol ,ești păcălici, jolli jocker-ul șmecherilor. Se poate verifica acest fapt, nu sunt scorneli, așa că stimabile U.C.M.R. îți urez cădere și moarte lentă cum mi-ai făcut și mie și altora zile negre. Fără regrete!

  3. Și marionetele numite politic de la conducerea uzinei care iau salarii europene , nu minim pe economie , dece nu caută alte contracte înafara de hidroelectrica !!! Dar toți care au fost la conducerea ucmr sau mulțumit cu ce au putut fura și-au umplut conturile și după ei potopul !!!

  4. Pe langa faptul ca in Resita, administratia locala, condusa de Ioan Popa, nu a reusit sa aduca investitori importanti care sa creeze locuri de munca cu salarii, cel putin, decente, acum si angajatii care au mai ramas la UCMR, sunt in situatia de a deveni someri sau sa plece pribegi in tari straine sa-si castige o paine. Este inadmisibil si inacceptabil cum conducerea Romaniei, a acestui judet si a acestui oras, ca Resita, sa-si bata joc de cei care vor sa lucreze in tara si in acest oras. Resita a pierdut mii de locuri de munca, a pierdut plus-valoare si acum pierde si mai multe locuri de munca din cauza politicilor execrabile in cea ce priveste asigurarea de locuri de munca si a unor salarii decente pentru un trai civilizat cum trebuie sa fie in secolul 21.

  5. Am putea avea si parerea administratorului judiciar, “ salvatorul” companiilor a căror insolventa a manageriat-o? Silencio stampa de cativa ani, dupa ce, in primii ani de insolventa era sigura, conform afirmatiilor acestuia, revenirea companiei pe linia de plutire, notiunea de “ faliment” fiind 100% ignorata! Oare UCMResita va fi cap de lista de referinta a acestuia avand ca subiect companii “ salvate”? Speram ca nu…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei