28.7 C
Reșița
marți, 05 iulie 22

Datoriile Spitalului Județean blochează derularea unui proiect cu finanțare europeană

Spitalul Județean de Urgență Reșița a făcut o solicitare către Consiliul Județean de rectificare a bugetului cu 28.000.000 de lei pentru un proiect privind achiziția de aparatură medicală. Administrația județeană nu are însă acești bani, iar spitalul datorită arieratelor și a conturilor blocate nu poate contribui cu suma necesară pentru cofinanțarea proiectului.

E vorba despre un proiect derulat pe sistemul Covid. Din păcate Spitalul Județean are datorii de acum câțiva ani, conturile blocate, înregistrează și arierate de 16.000.000 de lei, fapt care nu permite contribuția acestuia la diferențele pe proiect. Am încercat să intervenim la CJ să vedem dacă are fondurile necesare.

Câtă vreme Spitalul Județean are conturile blocate și înregistrează datorii, nu poate să beneficieze de anumite proiecte pe care trebuie să le cofinanțeze. Proiectul depus prin POIM și care se află pe masa ministerului, presupune dotarea cu aparatură pe diverse secții ale spitalului.

spot_img

Arieratele sunt întârzierile de plată la 90 de zile care se rostogolesc ca un bulgăre și atrag penalități, iar un sistem de penalități atrage un alt sistem de penalități”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici.

Pentru derularea proiectului, SJU ar fi trebuit să aibă în cont suma de 28.000.000 de lei, necesară cofinanțării.

Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, consideră că spitalul nu trebuia să acceseze acest proiect, pentru că datoriile nu-i permit să-și atingă obiectivul și unica soluție ar fi o schimbare legislativă.

Până când fie se schimbă, legislația, fie se plătesc arieratele, este exclus ca noi din forțe proprii să putem să aducem spitalul la zero vis-a-vis de arierate, în așa fel încât conturile să se deblocheze și el să poată dispune de banii pe care îi primește, chiar dacă de data aceasta sunt pe fonduri europene 100% eligibile.

Acolo avem o problemă, am depășit momentul, vedem ce vom mai putea face. Probabil că vom iniția o schimbare a legislației în acest sens, adică să nu fie doar cheltuielile cu personalul și cele obligatorii pentru funcționare, să se poată face plăți dacă ești cu arierate și să intre și eventualele cheltuieli de bani venite pe fondurile europene”, a declarat președintele CJ, Romeo Dunca.

 

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei