18.7 C
Reșița
sâmbătă, 01 octombrie 22

Primarul Reșiței cere morfină AAAS pentru muribunda UCM Reșița!

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (A.A.A.S.), Cătălin Stancu, a fost prezent recent la Reșița, la invitația primarului municipiului Reșița, Ioan Popa, și a subprefectului județului Caraș-Severin, Andrei Plujar, într-o discuție amplă pe tema celei mai vechi entități industriale din România, care funcționează în Banatul Montan încă din 1771.

Discuțiile dintre șeful activelor statului și edilul Ioan Popa au vizat situația UCM Reșița, societate înglodată în datorii și aflată în pragul falimentului, despre care autoritățile afirmă că ar mai avea încă soluții „magice“ de salvare în jobenul guvernamental.

În ceea ce privește noul plan de reorganizare al sfert-milenarei companii reșițene, cel care nu a fost aprobat în cadrul ultimei ședințe a Adunării Generale a Acționarilor UCM Reșița, primarul Ioan Popa a declarat în fața reprezentanților mass-media:

spot_img

UCM Reșița a depus un plan de reorganizare care trebuie aprobat de cei de la masa credală. Aici suntem noi, Primăria Reșița, AAAS-ul cu cea mai consistentă sumă și acționarul INET AG din Elveția.

Noi am dorit ieri să tranșăm lucrurile, astfel încât să avem o poziție comună și ne-am pus de acord în principiu să acceptăm și să aprobăm planul de reorganizare, chiar dacă el presupune diminuarea creanțelor. În planul de reorganizare administratorul a solicitat diminuarea creanțelor, astfel încât să poată fi salvată uzina.

Pentru a nu fi acuzați de Curtea de Conturi că diminuăm sumele pe care UCM Reșița le-ar avea de plată la statul roman, am decis și noi, Primăria Reșița și AAAS-ul să comandăm câte un audit cu o companie agreată la nivel național. Este un audit intitulat „Auditul de stres pentru creditorii de la masa credală“, care ar trebui să releve ce s-ar întâmpla dacă acceptăm planul de reorganizare, cât pierdem acum, dar ce se întâmplă pe termen mediu și lung și ce s-ar întâmpla dacă am lăsa UCM Reșița în faliment și practic și-ar pierde locul de muncă 600 – 700 de oameni, s-ar degrada toate activele și s-ar vinde pe bucăți la fier vechi.

Noi suntem pregătiți ca săptămână viitoare să comandăm de urgență acest audit. Avem speranța că în trei săptămâni să avem rezultatul lui și dacă el confirmă ceea ce noi credem, că reorganizarea este mai eficientă decât falimentul, atunci până în 12 octombrie, atunci când planul va fi prezentat judecătorului sindic vom avea acest document și vom solicita judecătorului să accepte reorganizarea UCM Reșița. Evident că în paralel s-a realizat un audit financiar și tehnic la UCM Reșița de către o altă firmă, audit comandat de Hidroelectrica fiind evaluate activele UCMR, Hidroelectrica manifestându-și printr-o scrisoare intenția de a achiziționa activele companiei. Ceea ce se dorește la ora asta și este agreat și de AAAS este ca Hidroelectrica să absoarbă UCM Reșița, asta și pentru simplul fapt că strategia energetică a unei țări face parte din strategia de Securitate a unei țări, iar UCM Reșița își are locul, într-o formă sau alta, împreună cu Hidroelectrica în această schemă“.

UCM Reșița suferă financiar din cauza lipsei comenzilor Hidroelectrica!

Primarul Ioan Popa a amintit doar în treacăt despre poziția antagonică dintre principalii creditori și acționarul societății, lăsând impresia că acesta din urmă nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru planul de reorganizare gândit de majoritatea Adunării Generale a Creditorilor.

Dacă ne referim la acționarul INET, acolo  lucrurile sunt extrem de cețoase. Nu știm, nu ne interesează, pentru că datoriile într-un procent de 99,9%  sunt la statul roman. UCM Reșița suferă acum ca urmare a lipsei comenzilor Hidroelectrica, dar și dumneavoastră dacă ați fi în locul lor n-ați vrea să îndestulați cu comenzi o firmă ca după aceea să o cumpărați mai scump. UCM Reșița a fost ținută pe perfuzii pe linia de plutire, dar sunt convins că în câteva luni situația se va rezolva“, a afirmat primarul Popa.

Compania UCM Reșița are nevoie lunar de un buget în valoare de 500 – 700 de mii de euro pentru funcționarea la capacitatea actuală a companiei și pentru acoperirea cuantumului salarial a celor 630 de angajați, cei care în ultimele luni s-au prezentat sporadic la lucru, în funcție de comenzile primite de angajator.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei