fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

Prioritate la casierii, ghișee și case de marcat pentru gravide și pentru persoanele însoțite de copii sub 5 ani!

Gata cu statul la coadă pentru gravide! Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor avea prioritate la casierii, ghișee și case de marcat. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților cu 259 de voturi pentru, două voturi contra și șapte abțineri.

Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate”, prevede actul normativ adoptat.

Entitățile publice și private vor trebui să amplaseze lângă casele de marcat/casierii/ghișee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afișe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Locuri de parcare pentru gravide și persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani 

Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani nu vor mai trebui să aștepte nici pentru găsirea unui loc de parcare.

În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către aceștia. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile nu se aplică.

Amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii!

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorității pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani va fi pedepsită cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

Încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare se pedepseste cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

Fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei„, se mai prevede în proiect.

Fapta nu constituie contravenție dacă este săvârșită de către angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale publice ori private, precum și de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior și de Senat, iar Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz. Legea va merge spre promulgare la șeful statului și va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. „…afișe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani…”

    O ințiativă benefică,
    cu condiția ca starea de graviditate, precum și vârsta copiilor însoțitori sub 5 ani, să fie certificată și afișată cu însoțire de înscrisuri doveditoare eliberate de autoritățile abilitate sau prin declarații notariale pe proprie răspundere, prezentate sub formă de afiș (pe spate) de către persoanele îndreptățite, în sprijinul înlesnirii aplicării legale și temeinice a sancțiunilor pedepsite cu amendă între 200 și 1.000 lei sau între 2.000 și 10.000 lei, pentru neacordarea priorității de trecere sau parcare.
    Cogito ergo (con)sum 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei