fbpx
18.5 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

Proiecte? Da! Finanțare? Da! Obiectivul? Oțelu Roșu! Autor? Luca Mălăiescu!

Primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, are tolba plină de proiecte. Deloc descurajat de faptul că bugetul alocat de către Consiliul Județean a fost ajustat cu vreo 400.000 de lei în minus, edilul și-a propus să obțină finanțări cam de peste tot de unde poate, pe fonduri guvernamentale și europene. Iar în ciuda bugetului puțin mai mic decât se aștepta, nu sunt neglijate nici proiectele derulate din bani de la bugetul local.

Avem foarte multe proiecte”, a dat asigurări primarul Mălăiescu, iar pentru cei care nu îl cred pe cuvânt, edilul a făcut și o trecere în revistă a proiectelor aflate în diverse stadii de derulare la Oțelu Roșu, de la modernizarea unor cămine culturale și construirea unei creșe noi, la realizarea unei alei de promenadă care să lege zona centrală de Gura Jgheabului și asfaltarea unor străzi.

„La Compania Națională de Investiții avem depuse două proiecte pentru modernizarea căminelor culturale de la Mal și din Ohaba. La căminul de la Mal suntem foarte avansați, lucrarea urmează să fie scoasă la licitație. Am predat deja amplasamentul, iar dacă lucrurile decurg bine în câteva săptămâni vom ști câștigătorul și se va apuca de lucru.

Tot pe CNI, avem două proiecte pe calamități: construirea unui pod nou în cartierul Cireșa și modernizarea prin asfaltare și montare de rigole pe străzile Teodor Aman și parțial Oțelarilor. La pod, trebuie să precizez că am mai primit de două ori sume de bani la inundațiile din anii precedenți. O dată am primit 200.000 de lei, nu i-am cheltuit, a doua oară am primit 1.000.000 de lei, nu i-am cheltuit nici pe aceia, pentru că cu 200.000 poate reușeam să îl vopsim și să mai punem 3-4 piloni, deci nu făceam mare lucru și era păcat de bani. A doua sumă a fost mai consistentă, dar având în vedere că avem un proiect pentru un pod nou-nouț în valoare de 2.200.000, un pod modern, cu o lățime de cinci metri și loc pentru trecere pietonală, am considerat că mai bine nu cheltuim banii și încercăm să obținem finanțare pentru realizarea acestuia. Și cred că proiectul va fi aprobat”, a precizat Luca Mălăiescu.

Un alt proiect pentru care s-a obținut deja finanțare de la Ministerul Dezvoltării se referă la construirea unei creșe noi, unde speră edilul lucrările vor începe chiar de anul acesta. „Este un proiect deosebit, un proiect pilot, pe care Ministerul îl are la nivel național pe o suprafață de 2.600 de metri pătrați, dintre care 1.042 de metri pătrați construiți, deci este o creșă imensă, foarte modernă, la standarde europene. Acolo vor putea merge 40 de micuți din orașul Oțelu Roșu. Va fi o creșă cu program prelungit, lucru la care am ținut foarte mult având în vedere că avem numeroase cereri în acest sens.

Tot pe Ministerul Dezvoltării, mai avem o grădiniță nouă, în Consiliul Local am aprobat deja ultimii parametri. Va avea locația în cartierul Rozelor, aproape de Primărie. Este un proiect foarte frumos, o clădire cu etaj, iar studiul de fezabilitate l-am plătit din bugetul local.

Un alt proiect la care am finalizat deja proiectarea și suntem în faza finală de a îndrepta unele detalii legate de ridicările și identificările topografice, prevede crearea unei zone ce va lega centrul civic de zona de agrement de la Gura Jgheabului, o promenadă, cu piste de biciclete, mobilier urban modern, iluminat public nou, pe malul Bistrei. Suntem la faza de finalizare, după care mergem la ADR să găsim sursa de finanțare. Le mulțumesc pe această cale celor de la ADR Timișoara care la acest proiect, deoarece au considerat că este un proiect deosebit, ne-au ajutat cu jumătate din sumă pentru proiectul tehnic. A costat undeva la 500.000 de lei”, a precizat edilul.

Două proiecte au fost depuse spre finanțare și pe programul Anghel Saligny. Este vorba de asfaltarea a 11 străzi, precum și de realizarea de rigole și pavarea trotuarelor pe respectivele străzi. Iar la capitolul investiții din bugetul local, au fost alocați bani pentru realizarea unor terenuri de sport cu gazon sintetic în cartierele Mal și Libertății, precum și pentru modernizarea bazinului mic de la ștrandul orășenesc.

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei