fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

Prostia guvernanților, studiu de caz pentru Uniunea Europeană

Îi tot vedem pe cei ce conduc destinele României, pe la mai toate televiziunile, explicându-ne că suntem nevoiți să strângem cureaua, să ne descurcăm cu mai puțin, toate pentru a acoperi un deficit bugetar uriaș. Cu toate acestea, nu i-am auzit spunând o vorbuliță despre cum se risipesc banii aceluiași stat sau cum nu se încasează la buget banii din TVA.

Acest din urmă aspect a devenit studiu de caz pentru Uniunea Europeană. În cadrul raportului anual privind încasările din TVA ale statelor membre, Comisia Europeană îi dedică statului român un capitol numit „România – studiu de caz privind deficitul ridicat și persistent de încasare de TVA”.

„Spre deosebire de alte țări din UE, România a înregistrat un deficit persistent și ridicat de încasare de TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an în care s-a studiat deficitul de încasare de TVA, acest deficit a oscilat deasupra pragului de 30 la sută. În plus, deficitul de conformitate la TVA a fost semnificativ mai mare decât în oricare alt stat membru pe întreaga perioadă cuprinsă între 2000 și 2021. Între 2013 și 2021, acesta s-a situat între 33,2 și 39,7%”, notează reprezentanții Comisiei Europene.

România are un deficit de încasare de TVA (VAT Gap) de circa 36%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Cifra arată că, practic, guvernul nu încasează 9 mld. de euro (45 mld. lei) din TVA, din totalul sumelor care pot fi încasate.

Deficitul de încasare de TVA nu înseamnă însă numai evaziunea fiscală. Circa jumătate din acest Gap este format din cotele reduse de TVA. Practic, Comisia Europeană, când calculează acest Gap, consideră că România ar trebui să încaseze 19% TVA la toate tranzacțiile. Dacă un produs sau serviciu are o cotă de TVA redusă la 9% sau la 5%, de exemplu, diferența de până la 9% intră la acest Gap de TVA. România are cel mai mare Gap din Uniunea Europeană.

Dar noi trebuie să fim solidari cu clasa politică, să strângem cureaua și să ne uităm cum o parte a băieților deștepți fentează legile ca la fotbal, fără să pățească nimic.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. România, tara cu firme sărace și patroni super bogați! Dé, fără merțan și amantă, nu se învârte roata, plus ca numai „proștii” plătesc taxe și impozite iar salariile sunt de nivel minim pe economie pentru multe milioane de angajați…Sa ne miram ca suntem unde suntem!?

  2. ”… suntem nevoiți să strângem cureaua, să ne descurcăm cu mai puțin, toate pentru a acoperi un deficit bugetar uriaș …”

    Deficit produs de un aparat administrativ bugetar uriaș (post-comunist) care generează birocrație uriașă, frâne și deficit bugetar: statul nu (mai) produce nimic, doar ”idei” pe care cheltuiește și jecmănește. Plus ”agenturili” (străinii), adică pur românești (acum) dar străine de orice utilitate pentru cetățean.
    Democrația nu înseamnă meritocrație, ci dimpotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei