fbpx
-0.3 C
Reșița
marți, 31 ianuarie 23

Putin a învins?

Deși pare greu de crezut, Vladimir Putin pare să fi câștigat războiul. Nu cel declanșat în Ucraina, nu. Acela a fost doar un pretext pentru adevărata luptă pe care „țarul“ neîncoronat a pornit-o: aceea de a destabiliza Uniunea Europeană, de a detrona ordinea mondială actuală și de a instaura una nouă. Că e mai bună ori mai rea… rămâne de văzut.

Parlamentul și Comisia Europeană fac eforturi disperate pentru a salva economia, a liniști populația și de a urma dezvoltarea firească a Uniunii așa cum a fost și până acum. Din nefericire, se confruntă (ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei și a răspunsului acesteia de a sista furnizarea gazului către Europa) cu o serie de probleme cărora nu le poate face față.

Economia europeană este în scădere, prețurile sunt în creștere, nemulțumirea populației este tot mai mare: locuri de muncă pierdute, scăderea puterii de cumpărare, tensiuni, nemulțumiri. Toate conduc (și lucrurile au început să se miște în acest sens) la o ascensiune a naționalismului, o nemulțumire fățișă a populației față de impotența autorităților, proteste de stradă, revolte, demonstrații, căderi de guverne și exemplele pot continua.

spot_img

Ce face Putin? Se pare că pregătește o nouă ordine mondială în care el și Rusia vor juca un rol determinant. Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc astăzi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina, scrie AGERPRES.

Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Întâlnirea lor are, de asemenea, un aer de sfidare lansată Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor împotriva Moscovei şi sprijinului militar acordat Kievului şi care au stârnit furia Beijingului prin vizita mai multor oficiali americani în Taiwan.

Nu spun că aprob agresiunea armată a Moscovei împotriva unui alt stat. Afirm doar că jocurile se pare că sunt mult mai complexe, peste puterea noastră de înțelegere (din lipsa unor date concrete). Ne așteaptă o perioadă destul de dificilă (și nu doar în această iarnă), în care confortul și siguranța dobândite anterior se spulberă văzând cu ochii.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

 1. Dane, mai bine scrie despre tramvai, ca e un subiect care ți se potrivește sau despre mizeria din oraș, despre infrastructura bombardata a bietului nostru oraș!
  Politica internationala te depășește…

 2. ”Parlamentul și Comisia Europeană fac eforturi disperate pentru a salva economia …”

  Pentru a salva prin economie … celebra ”apă caldă”.
  Restul economic (ca producție) e mutat prin China de ceva vreme, în goana după profit ”pe spatele altora”.
  Iaca … plus ceva uniuni asiatice în răspuns la ceva huniuni europene.
  Nu era de așteptat?

 3. (update)
  ”Ce face Putin?”

  Deocamdată se pare că face o mobilizare a încă 300.000 de rezerviști (din 25E6 disponibil).

  **Link-urile nu sunt permise!**

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei