22.7 C
Reșița
vineri, 30 septembrie 22

Reîncepe școala; cu ce riscuri?

După două săptămâni de vacanță forțată spun unii, de toamnă spun alții, iar majoritatea cred că a fost cauzată de pandemie, de astăzi reîncep cursurile preuniversitare în toată țara. O parte dintre elevi se vor întoarce în bănci, o alta va continua online, fiecare după cum hotărăște Consiliul de Administrație al unității de învățămât.

Atât momentul deciziei de a da elevilor o vacanță forțată cât și cel al reluării activității didactice se petrec în plin val 4 al infectărilor, cu spitale supra-aglomerate, cu personal medical epuizat, cu stocuri de medicamente aproape de zero și cu teste rapide pentru elevi promise, dar nelivrate.

Datele statistice ale raportărilor de vineri, 5 noiembrie, spun că școala va începe cu elevii în bănci în jumătate din școlile și grădinițele din Caraș-Severin. În celelalte doar online. Motivul îl reprezintă gradul de vaccinare al dascălilor, educatorilor și personalului nedidactic din unitățile de învățământ.

spot_img

În ultima săptămână de vacanță a crescut procentul vaccinaților în unele școli și culmea, în altele a scăzut. Să fie oare doar transferurile de vină pentru această scădere? Să stea bine dascălii la administrație și prost la aritmetică? Să fie oare siguranța cadrelor didactice pusă mai presus decât educația elevilor? Toate aceste variante sunt posibile și probabile.

Dilema personalului din școli și grădinițe e mare: sănătatea personală sau educația celor mici? Nu poți să-i acuzi că hotărăsc așa sau așa. Frica, neîncrederea, manipularea sunt mari și cresc în condițiile unei comunicări, hai să-i spunem inadecvate, din partea autorităților.

Teama de boală, de efectele adverse ale vaccinării, de aglomerațiile din spitale, de nesiguranța petrecerii timpului într-o sală de clasă cu alte 20 – 30 de suflete despre care nu ști nici dacă au avut boala, nici dacă s-au vaccinat, nici pe unde au fost și cu cine în cele două săptămâni de vacanță.

Poate că o testare bisăptămânală a elevilor ar fi de bun augur și benefică pentru toată lumea. Atâta doar că testele sunt…pe drum și va mai dura alte două săptămâni până vor ajunge, până se vor distribui în fiecare școală din România, până când…

Pe principiul „Și așa-i rău și așa nu-i bine“, școala merge mai departe în al treilea an educațional făcut mai prin bănci, mai în online. E bine? E rău? Rezultatele se vor vedea în timp, în testele PISA, în notele celor ce vor participa la olimpiade, în cei 7 ani de-acasă făcuți în…online.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei