„Doar 11 alte orașe din România au tramvai, iar Reșița este, până acum, singurul oraș care l-a reintrodus din temelii după anularea lui”. Afirmația îi aparține lui Tudor Măcicășan, expert în mobilitate urbană, care este prezent zilele acestea la Reșița pentru a-și aduce aportul la eficientizarea transportului în comun din municipiul de pe Bârzava, în special prin îmbunătățirea serviciilor oferite de TUR, de la graficul de transport până la rutele de circulație.
Tudor Măcicășan vorbește despre o renaștere spectaculoasă a transportului public la Reșița, unde locul fostelor autobuze second-hand aduse în urmă cu câțiva ani din Olanda a fost luat de tramvaie și autobuze electrice.
„Acum încercăm să facem o reorganizare cu hărți diagramatice clare în stil de metrou și orare comunicate foarte clar cu plecările de pe capete, astfel încât sistemul să fie cât mai ușor de utilizat. Și profitând de ceea ce sunt cele mai noi și moderne vehicule din România, am putea spune, să vină la pachet cu un serviciu foarte clar, ușor de folosit și bine comunicat. Mă bucur să fiu parte din efortul de a face lucrurile mai bine.
O renaștere din temelii, de la o flotă integral veche și diesel la o infrastructură de tramvai și autobuze electrice nu a prea avut nimeni în țară. În materie de orașe similare ca dimensiune și performanță a transportului public, poate cea mai relevantă comparație este Botoșani, care a fost aproape să facă exact performanța Reșiței. Au ajuns să aibă bani și proiect pentru reintroducerea tramvaiului, dar au gestionat-o de așa măsură că acum au autobuze diesel și electrice și atât. Deci, în comparație, Reșița este, fără îndoială, campioană și prin simplul fapt că a finalizat acest proiect și merg tramvaiele”, a declarat, pentru Reper 24, Tudor Măcicășan.
Pe de altă parte, Laurențiu Stanciu, managerul TUR, a precizat că la ora actuală, în „curtea” societății de transport urban se lucrează la îmbunătățirea rutelor, deci pe viitor reșițeni se pot aștepta la modificări ale graficelor și chiar la introducerea de noi rute. În același timp, se lucrează la introducerea afișajului în stațiile de tramvai, precum și la darea în folosință a unor automate de emitere titluri de călătorie în zona stațiilor de pe traseul tramvaiului.
„Ne dorim să dăm o nouă perspectivă traseelor din municipiul Reșița, astfel încât să găsim rute cât mai prietenoase pentru cetățeni, niște hărți care să valorifice traseele cât mai bine, astfel încât să oferim un serviciu cât mai eficient și ecologic cetățenilor din municipiul Reșița.
Micile lucruri pe care trebuie să le mai facem este să mai integrăm o parte din serviciile pe care le implementăm prin acest proiect, lucrăm la cele 6 automate de tichete și emitere titluri de călătorie în special carduri, o să integrăm în cea mai scurtă perioadă și afișajele pentru timpul de rulare a tramvaiului și o să mai îmbunătățim partea de trasee, precum și hărțile care stau la baza transportului public”, a explicat managerul TUR.
Karina TINCUL
„Renaștere din temelii la Reșița”!
–
Renaștere?
Asta ar însemna industrie siderurgică și constructoare de mașini, nu tramvaie fragile aduse de pe la alții pe spinarea contribuțiilor cetățenilor.
Nu?
Reșița a avut tramvai pe care l-a anulat doar pentru a-l reintroduce din temelii peste câtiva ani. Această practică îmi stârnește amintiri legate de lectura clasicului Homer, mai exact Odiseea unde, soția lui Ulise -Penelopa- , pentru a da dimensiune și sens așteptării sale ( ea îl aștepta pe Ulise care era plecat cu băieții la o miuță) strica noaptea ceea ce lucra ziua. Acest tip de practici înrădăcinate și în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic arată că oricât de latine ar fi originile noastre , totuși cutumele sunt preluate „pe clasic” de la chiar civilizatorii dintâi ai Europei și anume elenii.
Adresez o provocare reșițenilor! Poate cineva posta o fotografie reala sau un clip in care sa-l vedem pe primar deplasandu-se la cumpărături cu tramvaiul… dar fără regie sau presă convocată pentru osanale? Idem pentru vice-primari si director TUR! Se bagă cineva!?
Buna poantă! O băgăm la Revelion.
Ei merg la cumparaturi cu masinile electrice ale Primariei platite de tine!
Deci tot verzi sunt! :))))))))))))
Îmbuibații ne învață cum să facem foamea,
Bogătașii cu avioane private cum să mergem pe jos,
Iar politicienii cum să fim cinstiți!
Tramvaiele lu’ Tăițelu’ , care huruie ca Panzerele lu’ Rommel, mai mult încurcă circulația. Autobuzele electrice erau soluția ideală, lucrarea era gata într-un an maxim ( aia că nu putea face canalizarea e vrăjeală, în alte orașe fără tramvai s-a putut), dar au fost câteva „impedimente” majore:
1.Nu era nevoie de milioane de borduri
2. Nu- i ajungeau autobuzele ptr domeniul lui fantasmagoric
3. Nu era nevoie de monstruozitățile din Muncitoresc, unde poți face liniștit nunți, botezuri și parastase.
4. Nu dispăreau sute de locuri de parcare, motiv să crească taxele și să incaiere reșițenii între ei
Referitor la ce a spus @Cemur, ar fi interesant ca parcarea primăriei și CJ să fie redată reșițenilor, iar onor angajați ale celor două instituții să circule cu transportul in comun, in frunte cu șefii lor! Poate așa mai dau osânza jos.
Micile lucruri pe care trebuie să le facem este să integrăm ceea ce implementăm. Dar și să gândim ceea ce vorbim. Sau să ne și exprimăm nu doar să cuvântăm. Practic cum ar veni vorba să facem bine ca să nu fie rău, să fie pace și ințelegere in lume.
Totodată marile lucruri pe care nu trebuie să le facem este tocmai cele care s-a făcut, fiind deja implementate în integrarea lor incluzivă fiind totodată cuprinse pentru a incorpora și adaptate pentru a conține, pentru a putea îndeplini și a executa, a transforma și a realiza. Practic vom realiza hărți ce vor fi tipărite pe carduri și vor fi distribuite populației la cele 7 automate din care funcționează un număr de zero deoarece lucrăm la 6 și biletele de tip abonament vor fi afișate pe panourile cu timpii de așteptare disponibile și în format electronic de tip tabel astfel ca micile lucruri pe care le facem să devină și mai mici sau micii să devină mari. În încheiere doresc să urez călătorilor drum bun și cale bătută pe care bătută o vom integra incluziv in serviciile prestate către populația care nu își ia bilet de la cele 6 automate de carduri tip abonament cu hărți și navigație gps.
A mai explicat managerul KUR.
Vorbe si bani sifonati
NIMENI NU SPUNE NIMIC DE FISURILE APARUTE IN LINIILE DE TRANVAI SI GROPILE DIN SINELE LAUDATULUI TRANVAI ,LA IMBINARI. .
MA REFER LA REVOLUTIA DIN DECEMBRIE,IN ALTE ZONE NU AM FOST.
UNELE TRANVAIE MERG LA CONCURS,NU LE POTI DEPASI CU VITEZA LEGALA. LA VITEZA RASPUND VATMANII DAR DE CALITATE CINE RASPUNDE?
O adunătură de proști știu că au făcut un lucru de 💩 în Reșița și încearcă să ne convingă că nu este așa! Locul lor este la pușcărie, nu la primărie!
Un proiect de c***t care a blocat tot în ideea de o sa fie mai mai verde cum a dictat ue , niste trepanați au desenat un proiect de căcat inutil auto , se blochează tot la ore de vârf , tramvaie mici cu 2 garnituri ,înguste înăuntru scaune puține , dar macar îs noi
Sper că „floacamare” nu e un apropo la aspectul exterior al acestui domn mare expert mondial campion la supergrea pe practici de mobilitate urbană. Domnia sa decât nu are timp practic pentru a-l pierde cu astfel de obiceiuri vulgare cum ar fi vizita la frizer, deoarece geniile se concentrează pe activitate mentală intensă nu pierd vremea să steie la coadă la frizerie unde se vorbește decât lucruri neesențiale pentru binele omenirii. E bine că a venit această somitate megaacademică sa ne povestească cum a avut Reșița tramvai pe care l-a anulat doar ca să-l introducă din nou. Reșițenii nu știau, dar a pogorât trimisul domnului pe probleme de mobilitate urbană și ne-a lămurit. Totodată preaexpertul clarifică și misiunea sa mesianică pe meleagurile Banatului montan ca sa fie clar pentru toată lumea că el va clarifica problema și o va trata cu claritate astfel sa fie clar și pentru localnici dar și pentru turiști. Ca sa fie clar, mai ales că se vorbește despre plecările de pe capete, ceea ce nu prea e clar.
Eu ca simplu muritor și profan in ale mobilității, as lansa două întrebări:
1 -acest profet al mobilității care va lua asupra sa o parte din păcatele mobilității reșițene, a fost îmbiat la parastasul acestui oraș în baza unui contract?
2- dacă răspunsul la întrebarea 1 este afirmativ, oare cât e valoarea în euro a contractului pentru tipul acesta de servicii de mare expert pe mestecat praf de stele?
In titlu am incercat și eu (deloc subtil) să sugerez un răspuns la întrebarea 2.
Vă mulțumesc!