-3.3 C
Reșița
joi, 07 noiembrie 24

Repetiția e mama învățăturii! Podul de la Cultural, într-un final, practicabil

Lucrările de reabilitare a podului de la Palatul Cultural din Reșița par să fi ajuns la final. La peste un an și jumătate de la începerea acestora! Doar pavarea podului cu piatră cubică, o lucrarea care în multe părți ale lumii probabil că s-ar termina într-o zi, a durat la Reșița peste două luni. Interval în care reșițenii au văzut cum piatra cubică pusă într-o zi era scoasă a doua zi. Proces care a fost reluat de câteva ori. Însă nu pe banii reșițenilor, dă asigurări primarul Ioan Popa.

Acolo s-au făcut erori, pe care le-am sesizat. Cea mai importantă eroare a fost faptul că nu s-a dat o convexitate materialului care s-a aplicat acolo, piatra aceea cubică clasică. S-a pus în planeitate și atunci a băltit apa. Am văzut, i-am pus să scoată, evident pe costul lor pentru că nici măcar nu respectau proiectul. Trebuie să ai o anumită proprietate a terenului, astfel încât apa din mijloc să se scurgă spre laterale, spre canalizări. Și au făcut-o de vreo trei ori, până le-a ieșit. Din nefericire, au trebuit să schimbe vreo doi constructori până când l-au găsit pe cel bun. Cel care a făcut-o într-un mod corect a fost Dirksen de la Lugoj, aceeași firmă care ne-a făcut centrul civic, o firmă serioasă pe care o respect și cu care am curaj să merg înainte pe orice lucrări.

Nu a însemnat costuri suplimentare pentru noi, absolut deloc. Costurile și le-a asumat toate Hidroconstrucția. Banii au fost oricum puțini acolo și pentru că au gestionat prost lucrarea, probabil că nici nu au câștigat ceva. Astăzi podul este practicabil”, a precizat primarul Ioan Popa.

Proiectul de reabilitare a podului sudat din centrul orașului sau a podului de la vamă, cum era cunoscut pe vremuri, a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 și a avut o valoare de aproximativ 900.000 de lei.

Pe lângă pavarea podului, proiectul a cuprins derularea mai multor lucrări, printre care relocarea țevilor de apă și gaz. De asemenea, „s-a ridicat podul metalic cu totul de pe postamentul lui de beton și au fost făcute niște lucrări la partea metalică de jos pentru că are o vechime destul de mare, aproape 100 de ani și metalul de acolo a fost afectat de intemperii și au trebuit să facem niște tratamente la tot metalul acesta. După aceea, s-a făcut sablare, vopsire în câmp electrostatic”, preciza edilul reșițean, acesta amintind că podul de la Cultural este un monument de artă, iar lucrările au trebuit executate cu atenție și minuțiozitate.

 

Karina TINCUL

2 COMENTARII

  1. Noroc cu primarul asta a tot cunoscător, mai ales a,, terenului ,, de pe tablierul podului. Ce dracu sa mai zici , mediocru cum singur se autoprezenta . Valoarea a 2 buldo băgate într.o imbracaminte cubica și o vopsea într-adevăr e o lucrare de top european . În condițiile în care structurA nu suferă modificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei