10.8 C
Reșița
duminică, 27 aprilie 25

S-a pornit tăvălugul anti PSD

De la Iliescu anilor 90, PSD nu a mai reușit să câștige președinția României. Mereu s-a găsit ceva, sau cineva care să pornească această morișcă ce aprinde încet dar sigur sentimentul anti PSD.

Să nu mă întrebați DE CE, pentru că nu știu răspunsul. De-a lungul celor 35 de ani de la evenimentele din acel Decembrie sângeros, am avut parte de guvernări de stânga, de dreapta, coaliții pestrițe, „guvernul meu“, guvernul ZERO (tot „al meu“), guverne tehnocrate. Nu pot să spun că a fost vreunul mai bun sau mai prost decât celelalte. Fiecare a făcut cât a știut, cât a putut și… cât a fost lăsat să facă.

Anul 2024 este anul în care jumătate din populația cu drept de vot a planetei a fost (sau va fi) chemată la urne pentru a-și alege politicienii care să-i reprezinte. Este un an al schimbărilor pe întreaga planetă, într-o situație geopolitică nu tocmai favorabilă: conflictul din Ucraina, Israel, situația tensionată din Taiwan, plus altele prin Africa.

În România, câștigătorii necontestați ai alegerilor locale și europarlamentare sunt PSD și PNL; mai individual, mai împreună din dorința de a stopa (sau măcar de a încetini) accesul suveraniștilor la posturile cheie. Cu toate acestea, aceștia au reușit să se impună în Franța, Austria, Ungaria și… nu e gata.

După ce i-au cărat în spate la Europarlamentare, pesedeii se văd puși la zid exact de cei cărora le-au făcut un bine (unu la unu pe listele pentru Europarlamentare, în condițiile în care PNL nu ar fi obținut decât jumătate din actualele posturi în legislativul european). Asta e; pe cine nu lași să moatră, nu te lasă să trăiești. Nimic nou sub soare.

Acum, o decizie a Curții Constituționale care o scoate din joc pe Diana Iovanovici Șoșoacă s-a răsfrânt negativ asupra candidatului PSD la prezidențiale Marcel Ciolacu. Principalele voci furibunde care îi acuză pe cei din PSD de implicare în decizia curții sunt tocmai cei de la PNL, cărați în spinare la alegerile din primăvară de „ciuma roșie“. Ca o paranteză, se poate oare ca o formațiune politică sau un politician să influențeze decizia unui magistrat de la CCR? Dar să determine 5 magistrați să voteze la fel? Mă rog…

Liberalii spun că astfel, este facilitat accesul lui George Simion în turul 2, poziție care l-ar avantaja pe Marcel Ciolacu, în detrimentul candidatului lor, Nicolae Ciucă, generalisimul de la Nasiriyah, care, în toate sondajele apare pe locul 3 – 4 – 5, după Geoană, Simion și Elena Lasconi chiar.

Această lovitură cu manta a CCR (din punctul meu de vedere conformă cu realitatea) și excluderea Dianei Șoșoacă la prezidențiale se sparge în capul lui Ciolacu. S-a pornit angrenajul anti PSD care a funcționat cum spuneam de la Iliescu încoace, împiedicând, rând pe rând candidații acestei formațiuni politice să ajungă în cea mai înaltă funcție aleasă din România.

Mai sunt vreo 50 de zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale și alegătorul român are parte nu de dezbateri privind viitorul României, nu de programe și proiecte ci de picătura chiunezească ce-i spune că PSD e rău, că fură țara, că distruge viitorul.

Personal cred că Ciolacu va ajunge în turul 2 alături de Geoană, Lasconi sau Simion. Pe Ciucă nu-l vad acolo, oricât s-ar zbate liberalii. Cine va ieși președinte? Probabil cel ce va ajunge cu Ciolacu în turul 2, și asta pentru că mașinăria anti PSD funcționează după aceleași regului de la Iliescu încoace și-i va toca pe social democrați, mărunt, mărunt.

Mă întreb însă, după alegeri, cum se vor întoarce liberalii către PSD-ei din dorința de a mai face o coaliție de guvernare, așa cum stabiliseră cu vreo 2 – 3 ani mai devreme? Visul lor de a avea o guvernare de dreapta e utopic din lipsă de majoritate. Vor șterge cu buretele toate acuzele și jignirile aduse actualilor parteneri de coaliție? Vom asista din nou la guverne forțate, fără susținere parlamentară, menite să tragă din nou România în jos pe harta statelor democratice?

Sunt întrebări la care va răspunde electoratul în noiembrie – decembrie. Nu aș vrea însă să pățim ce am mai pățit de câteva ori. Să votăm cu ură „împotrivă“, în locul unui vot conștient „pentru“. Rămâne de văzut ce va fi.

Dan AGACHE

 

3 COMENTARII

  1. Problema e că in „presa” locală sau națională, încă mai există aşa-zişi jurnalişti preocupați de soarta pds.
    Presa ADEVĂRATĂ ar trebui să fie preocupată de măgăriile pe care le fac politicienii, să le dezvăluie şi să ia apararea cetățenilor.
    Dar când „sponsorizarea” redacțiilor vine pe linie de partid … nu poți avea pretenții din partea „jurnaliştilor”.

  2. Vom asista din nou la guverne forțate, fără susținere parlamentară, menite să tragă din nou România în jos pe harta statelor democratice?

    Hehe… e democrație indirectă, pe ”abătută”:
    ”Democraţia ca regim politic a apărut în antichitate, în oraşul-stat Atena (secolul VI î. Hr) şi se baza pe participarea tuturor cetăţenilor la votarea legilor şi alegerea în funcţii publice prin tragere la sorţi. Acest tip de democraţie s-a numit democraţie directă …”

    istorie-bacalaureat-manual.ro/cuprins/secolul-XX-intre-democratie-si-totalitarism.html

  3. Uitam repede epoca Dragnea cand socialistii erau pe cai mari si s-au trezit aproape de parasirea peisajului daca liberalii nu le-ar fi intins o mana. Cele doua partide au o lunga colaborare incepand de la Radu Campeanu, Valeriu Stoica, mai apoi trecand la pretenia Ponta-Crin si pana la Ciu-Cio. Nu te teme, asa cum se inteleg pe sub masa Vela cu Mocioalca se inteleg si la Bucuresti ceilalti, e doar joc de scena pana dupa alegeri iar cum romanului ii e frica de schimbare si de necunoscut tot ei vor fi cu binecuvantarea serviciilor si de aici mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei