Primăria Reșița a alocat anul acesta un milion de lei din bugetul de anul viitor proiectelor propuse și votate de reșițeni. Este pentru prima dată când bugetul participativ, un concept folosit de mult timp deja în Europa, va fi implementat în municipiul nostru.
Reșițenii au fost provocați să participe cu o idee care să răspundă unei nevoi în cartier sau la nivel de oraș pentru a crește calitatea vieții în Reșița.
Pentru a depune proiect sau pentru a vota o inițiativă, cei interesați trebuie să își facă un cont pe site. Un proiect are nevoie de treizeci de semnături, iar formularul de semnături se poate descărca de pe site.
Proiectul poate să aibă valoarea de 500.000 de lei și trebuie să se încadreze în unul din cele două domenii de interes: mobilitate urbană și amenajarea spațiului public. Dacă sunt proiecte similare, Consiliul Bugetării Participative le poate uni cu acordul inițiatorilor pentru a le da o șansă în plus la vot.
Până acum s-au depus șase proiecte. Vi le prezentăm în speranța că vă pot da idei de proiecte sau vă pot ajuta să vă mobilizați prietenii, vecinii, colegii ori familia la vot:
- Regândirea intersecțiilor de pe strada Libertății pentru ușurarea traficului înspre și dinspre străzile din zona Școlii Generale Marius Șandru;
- Iluminat arhitectural – Palatul Cultural Reșița;
- Loc de joacă pentru copii în Dealu Crucii și mobilier urban pentru seniorii care îi supraveghează;
- Sens giratoriu la intrarea în cartierul Moniom;
- Trecere de pietoni în zona Intim, pe strada Republicii 3;
- Introducerea transportului public de noapte (acest proiect este gândit ca test de către experți din societatea civilă care au sprijinit Primăria să implementeze bugetarea participativă și este depus pentru a observa cum funcționează platforma digital).
Fă parte dintre reșițenii care se implică în comunitate, depune o inițiativă civică! Depune un proiect aici:
https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home
Lorena POENARU
Regularizarea și renavigabilizarea Bârzavei prin îndiguiri și ecluzări.
Parcări sub toate parcurile, ca-n majoritatea orășelelor de provincie din Vest, inclusiv cele cu care sunt înfrățite Reșița și Bocșa.
Parcări? La ce ne mai trebuie, dacă primarul ne vrea pe toți pietoni?
Domnilor jurnaliști provinciali , deontologi independenți cu partidul în suflet , vă doresc un an 2024,cu mai multă principialitate și realism .Imaginea care însoțește informația privind proiectele, în derulare, este în arhiva municipiului devastat de investițiile unui edil cu ambiții și orgolii.Trebuia să aratați aspectul actual, al acestei artere din municipiu.Cosmetizarea informațiilor cu imagini cui folosește?Ce veți mai adăuga ,în elanul de susținere a haosului din urbe , când se vor dispune analize și se vor solicitat explicații celor implicați, din partea autorităților publice abilitate?Articolul confratelui dumneavoastră d-nul Dani Stanciu,din data de 30.12.2023 privind emiterea unor acte administrative, de către autoritățile administrațieie publice din municipiul Reșița , cu privire la proiecte și bani publici nu vă oferă o temă de reflecție? cu titlul .,,Reprezentantul Guvernului în Caraș-Severin, s-a văzut nevoit să atace în instanță, o mulțime de Hotărâri ale Consiliului Local Reșița , pe motiv de nelegalitate,, iar în cuprinsul articolului se evidențiază tupeul edilului Reșiței , care are ,,schimb de replici mai acide între primarul Nelu Popa și prefectul Ioan Dragomir,,Domnilor jurnaliști deontologi respectă legea primarul Reșiței ?Poate veți reconsidera poziția dumneavoastră . Îmi vine în minte morala unei fabule ,,Toporul și pădurea,, ,,când toporul are coadă , copacii nu rămân în picioare,,