fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

„Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica“

„Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esențiale”.

Fragmentul anterior din „O scrisoare pierdută“ de I.L. Caragiale se potrivește mănușă pe ceea ce se întâmplă la noi cu pensiile speciale. Oferite cu larghețe de parlamentari și aproape imposibil de luat înapoi, pensiile speciale se dovedesc un „hap“ greu de înghițit de Uniunea Europeană, dar și mai greu de digerat de români, amenințați acum de pierderea finanțărilor prin PNRR.

S-a vorbit mult, au fost proiecte peste proiecte votate cu două mâini de parlamentarii care țineau încrucișate degetele de la picioare, s-au dat în spectacol parlamentarii de la unele formațiuni politice, s-au aruncat cuvinte jignitoare în stânga și în dreapta, toate pentru ca în final, legile să fie respinse pe bandă rulantă de Curtea Constituțională (deh, nu se dă repede dus ursul de la miere).

Altfel spus, ultimul proiect de lege privind pensiile speciale a fost întors din nou de CCR, deputații au votat modificările la lege în conformitate cu cerințele CCR, iar Iohannis a promulgat legea:

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, potrivit proiectului aprobat. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Altfel spus, cei ce vor ieși la pensie după intrarea în vigoare a legii nu vor mai avea pensii nesimțite, dar tot speciale vor fi. Până atunci însă, românul de rând va contribui în continuare la cele aflate deja în plată.

Sau cum spunea nenea Iancu: „să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica;“

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. un „hap“ greu de înghițit de Uniunea Europeană, dar și mai greu de digerat de români, amenințați acum de pierderea finanțărilor prin PNRR

    Finanțări prin PNRR pentru … ”cine-mparte parte-și face” (și ceva eventuale voturi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei