fbpx
20.2 C
Reșița
vineri, 29 martie 24

Școala Pittner va renaște din ruine!

Municipiul Reșița a demarat în urmă cu 2 ani un proiect privind găsirea unor surse de finanțare pentru restaurarea și reabilitarea clădirii cunoscută sub numele de Școala Pittner, surse care au fost obținute prin Programul RO CULTURA, iar astăzi, char în curtea clădirii monument a fost susținută o conferință de presă ce a vizat demararea proiectului „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – Centru expozițional și de evenimente „Școala Pittner”.

Despre etapele parcurse până în acest moment privind restaurarea obiectivului a vorbit Dorinel Hotnogu, consilier în cadrul Primăriei Reșița.

Am aplicat pe o linie de finanțate de granturi la nivel național, fonduri norvegiene manageriate de Ministerul Culturii. Am reușit să ne clasăm pe locul 4 la nivel național și să obținem o finanțare de peste 2 milioane de euro. În acest moment prezentăm proiectul de restaurare. Am făcut deja o serie de etape, adică am semnat contractul, apoi am făcut licitația pentru proiectare, proiectul tehnic este gata, așteaptă ultimele avize și în câteva săptămâni vom avea autorizația de construcție, după care vom realiza licitația pentru execuție astfel încât, sperăm noi, la primăvară să înceapă lucrările de restaurare și în 24 de luni să avem aici un centru cultural”, a declarat Dorinel Hotnogu. 

Clădirea monument va deveni centru cultural

Reprezentantul municipalității a subliniat că cei implicați în acest proiect își doresc să reînnoade o tradiție, clădirea ce va fi restaurată având în perioada interbelică rolul unui centru cultural, acest proiect fiind un semnal din partea administrației locale că este interesată de salvarea clădirilor de patrimoniu din zonele vechi ale orașului.

Prezentă în acel cadru „suprarealist”, așa cum l-a numit ea însăși, arhitecta reșițeancă Ioana Mihăiescu a deplâns soarta clădirilor de patrimoniu din țara în care românii trăiesc de 70 de ani în pace și în care monumentele arată ca după război.

Acesta nu este doar cazul Școlii Pittner, este cazul unui procent de circa 70% din monumentele României, pe lista acestora fiind circa 11.000 de clădiri. Din nefericire, pentru a lucra și interveni pe aceste clădiri există doar 700 de specialiști atestați în România. Asta este o imagine globală a prezentării situație în care sunt monumentele din țara noastră”, a precizat arhitectul.

Școala Pittner este amplasată în vatra veche a orașului, după cum a explicat specialistul Ioana Mihăiescu, pe o stradă paralelă cu prima stradă apărută în Reșița Montană, actuala Paul Iorgovici.

„Strada Furnalelor (unde se află școala) s-a conturat în 1789, a avut același gabarit pe care îl vedeți și astăzi și sistemul urbanistic de mobilare asemănător, doar că atunci primele case au fost realizate din lemn. Abia după 1815 casele acestea au fost înlocuite cu case din cărămidă nearsă sau cu cărămidă arsă. Ea s-a păstrat foarte bine fiind, cred, singura stradă din centrul vechi și alături de o porțiune din Paul Iorgovici care nu are intarsii străine de specificul locului”, a declarat arhitectul Ioana Mihăiescu.

Clădirea monument poate să redea demnitatea zonei

Inițiatorul acestui proiect este Primăria Reșița, căreia i s-a alăturat un grup de entuziaști, specialiști în clădiri de patrimoniu dornici nu doar de consolidarea și restaurarea clădirii monument, ci au contribuit și la conștientizarea populației că o clădire monument poate să redea demnitatea unei zone.

La conferința de presă a fost prezent și partenerul islandez al proiectului, Thora Karlsdottir, artist vizual din Islanda.

Chiar dacă am văzut forte multe fotografii și desene nu mi-am dat seama cât de important este acest monument și ce înseamnă această restaurare până când nu am ajuns aici și m-am îndrăgostit de Reșița. Este o onoare să fiu acceptată într-o colaborare așa frumoasă ca cea de aici”, a precizat Tora Karlsdottir.

 

Lorena POENARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei