18.7 C
Reșița
miercuri, 06 iulie 22

Semnat și parafat! 270 de milioane de lei pentru proiectul tramvai! Lucrările încep în luna mai!

Aproape 270 de milioane de lei (cu tot cu TVA) este valoarea contractului semnat astăzi de primarul municipiului Reșița, Ioan Popa și Iohan Reitmaier, administratorul S.C. PORR CONSTRUCT S.R.L, pentru realizarea lucrărilor de execuție pentru primele două faze ale proiectului tramvai. Conform declarațiilor de astăzi, lucrările au urma să înceapă în luna mai.

După cinci ani de zile de la momentul în care primarul Ioan Popa anunța intenția administrației locale de a reintroduce tramvaiul în municipiul de pe Bârzava, prin atragerea de fonduri europene pentru modernizarea căii de rulare și achiziția de tramvaie noi, a fost, într-un final, semnat contractul de execuție pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a celor 9 km pe care vor circula din nou tramvaiele – Kaufland – Victoria – Intim – Universitate – Centru – Piața Republicii.

spot_img

Nu mă așteptam să dureze atât de mult să poți să faci un proiect, chiar dacă este un proiect mare. Din păcate, aceștia sunt  timpii în administrație publică, nu doar în România, ci și în Franța, Italia sau Germania, proiectele mari se derulează cam cu aceeași cadență. Am avut și o licitație ratată, anul trecut, la care au participat Strabag și Alstom, dar din cauza scumpirilor la materialele de construcții, ofertele au fost peste ceea ce noi am putut să acceptăm. Am modificat caietele de sarcini, am actualizat prețurile și iată că astăzi avem PORR-ul câștigător. Nu pot să spun decât că sunt fericit că avem lângă noi un constructor de talia PORR-ului, este printre primii doi constructori din Austria. Sper să fie într-un ceas bun”, a declarat la momentul semnării contractului, primarul Ioan Popa.

La rândul său, Iohan Reitmaier s-a declarat mulțumit de faptul că PORR Construct a câștigat licitația pentru un proiect de anvergura celui de la Reșița. „Este un proiect care cu siguranță va schimba fața orașului în bine. PORR-ul și-a început activitatea în România în 2004. Eu m-am alăturat echipei în 2007 și am fost angrenat în diverse lucrări de infrastructură cam peste tot în țară, iar din 2018 am preluat divizia de la Timișoara a PORR-ului, care are în aria de competență lucrări din zonele Caraș, Timiș, Bihor și Sibiu. PORR Construct aparține de PORR BAU GMBA. Este o multinațională din Austria, piețele principale pe care activează sunt Austria, Germania, Elveția, România, Polonia, Cehia și Slovacia”, a mai precizat acesta.

Lucrările vor începe cel mai probabil în luna mai, după organizarea de șantier și ședințele operative cu Aquacaraș și furnizorii de curent și gaz. Primul tronson atacat va fi în Govândari. Ce nu este încă sigur este dacă se va lucra doar pe tronsonul Victoria – Kaufland sau se va închide circulația complet de la Intim la Kaufland, mașinile putând circula doar pe Muncii și Făgărașului. Conform primarului Ioan Popa, este posibil și ca în paralel cu lucrările din Govândari să fie deschis un șantier și pe tronsonul Universitate-OMV, caz în care circulația va fi deviată prin Moroasa și pe AI Cuza.

Contractul de executare al lucrărilor este de 24 de luni, un aspect care ridică o problemă, având în vedere că proiectele derulate pe exercițiul financiar 2014-2020 ar trebui să fie finalizate până în decembrie 2023.

Sper ca prin aportul și sprijinul pe care îl aducem constructorului să ardem etape și să ne mișcăm extrem de repede pentru că există riscul ca sume care nu au fost epuizate până în decembrie 2023 să intre în sarcina Primăriei și să nu le mai preluăm din fonduri europene. Știm acest risc, există și posibilitatea de a se prelungi, din cauza pandemiei și a lucrurilor care s-au întâmplat în ultimii 2 ani, să obținem o derogare de la UE. Deocamdată nu sunt discuții favorabile pe tema asta. Mai există și posibilitatea de a faza proiectul, să mergem în exercițiul financiar 2021-2017. Dar asta însemnă să ciupim bani dintr-un alt ciclu financiar și nu îmi stă în caracter să iau bani din buzunarul din stânga și să îi mut în cel din dreapta. Aș prefera să fac altceva cu banii aceia”, a mai precizat primarul Ioan Popa, bucuros pentru moment că, într-un final, s-a semnat contractul de execuție al proiectului.

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. Bine zis. Praful și pulberea să se aleagă de tramvaiul cu căcăreze al premarelui Fideaua Expirată. BOOOOOOOOM!FOC și pară să fie, blestem pe această lucrare de hoțî și hoție!!!Huuoooooo!💀💀💀💀💀☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠666,666,666 The number of the BEAST!🤟🤟🤟🤟🤟🤟👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei