fbpx
22.6 C
Reșița
sâmbătă, 23 septembrie 23

Senatorul Ion Mocioalcă dezvăluie diferențele dintre varianta PSD și cea a PNL privind reglementarea pieței de energie

Reglementarea pieței de energie care va fi aplicată din 2023 a fost propusă diferențiat la nivelul Coaliției de Guvernare.

Senatorul social democrat Ion Mocioalcă afirmă că varianta PSD este una simplificată, în avantajul consumatorului și face o paralelă între varianta grupării de stânga și cea a PNL.

În varianta PSD nimeni nu plătește mai mult de 1,3 lei/kWh – în cea a PNL prețul poate ajunge chiar la 12 lei/kWh (cum s-a vândut chiar săptămâna trecută de unii operatori.

Varianta PSD este bună pentru consumatorii casnici și pentru firmele din România – cea a PNL este bună pentru… speculanții din piața de energie.

Varianta PSD oprește inflația – cea a PNL accelerează inflația având în vedere că energia reprezintă peste 70% din creșterea prețurilor!

Totodată, varianta PSD a fost discutată și agreată cu operatorii serioși din energie – cea a PNL a fost probabil discutată doar cu „băieții deștepți din energie”, susține senatorul PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă.

Parlamentarul social-democrat face o sinteză a propunerii PSD care prevede prețuri mai mici pentru cei care fac economie de energie.

Propunerea PSD prevede preț maxim de 1,3 lei/KWh (în prezent consumatorii casnici care depășesc 300 de KWh/lună și companiile care nu se încadrează la IMM-uri plătesc prețuri mai mari, de 3-4 lei sau chiar 9-12 lei pe KWh); prețuri mai mici pentru cei care fac economie de energie, respectiv: cei care se încadrează în 100 KWh/lună: 0,68 lei/KWh; cei care se încadrează în 255 KWh/lună: 0,8 lei/KWh; cei care se încadrează în 300 KWh/lună: 0,8 lei/KWh pentru primii 255 KWh și restul la prețul din contractul cu furnizorul, susține parlamentarul Ion Mocioalcă.

În paralel, senatorul social-democrat expune și propunerea PNL care, după părerea politicianului, nu este una foarte clară.

Cei de la PNL nu au explicat ce înseamnă, în viziunea lor o piață semi-reglementată. E la fel de greu de explicat ce înseamnă piață semi-reglementată, cum ar fi de explicat ce înseamnă o femeie semi-însărcinată Ori e piață reglementată, ori e nereglementată! În viziunea PNL anumite categorii de consumatori pot ajunge să plătească chiar și 12 lei/KWh, adică prețul maxim la care se vindea recent energia electrică în România”, concluzionează senatorul PSD, Ion Mocioalcă.

Lorena POENARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei