28.7 C
Reșița
vineri, 12 august 22

Senatorul Mocioalcă crede în reușita guvernării, dacă și numai dacă vor fi aplicate măsurile social-democrate!

 

În momentele tensionate pe care le presupun negocierile pentru formarea unui nou executiv, cel care ar trebui să asigure stabilitate și mai cu seamă să vină cu soluții la problemele stringente precum vulnerabilitatea sistemului sanitar în fața pandemiei de Covid-19 și măsuri de relaxare pentru populație în fața valului de scumpiri ce se anunță pregnant, senatorul social democrat Ion Mocioalcă a răspuns întrebărilor Reper24.

Reper 24: Domnule senator, care ar fi, în opinia dumneavoastră, măsurile primordiale pe care ar trebui să le aibă în vedere un viitor guvern din care partidul dumneavoastră ar putea face parte?  

spot_img

Senator Ion Mocioalcă:  Este foarte important să se insiste pe măsurile de guvernare propuse de PSD.                           

În orice intervenție publică trebuie să se facă referire la două categorii de soluții propuse de PSD:                                                 

1) Cele urgente, privind pandemia, școala și prețurile.       

2) Cele privind protejarea categoriilor vulnerabile: alocații, salarii mici, pensii.

Mocioalcă: „Nu venim la guvernare să negociem funcții, ci soluții și responsabilități!“ 

Acum să explic care sunt prioritățile de facto ale PSD privind programul de guvernare. În primul rând, PSD consideră că majorarea alocațiilor copiilor, a salariului minim și a pensiilor trebuie să se regăsească neapărat în programul de guvernare al noului Executiv. Aceste măsuri trebuie agreate de partide înainte de a discuta de funcții. Întâi programul și măsurile pentru români, apoi funcțiile din guvern.

Îi rog pe români să înțeleagă că PSD nu merge să negocieze funcții, ci soluții și responsabilități!

Reper 24: Pentru românul de rând așteptările sunt ridicate, și mă refer aici la PSD, formațiune care nu doar doctrinar are componenta socială și care ar trebui să se aplece asupra problemelor legate de scumpirile din piața de consum, prețurile ridicate la utilități, întârzierile legate de majorările pensiilor.

Senator Ion Mocioalcă: Evident, nu vom face figurație în guvern, pentru că PSD este partidul în care românii au demonstrat că au cea mai mare încredere, dacă ne raportăm la alegerile parlamentare din 2020. În condițiile creșterilor explozive ale prețurilor la energie, alimente și medicamente, care au erodat semnificativ puterea de cumpărare a românilor, este absolut necesar ca viitorul Guvern să ia măsuri pentru protejarea celor mai vulnerabile categorii sociale, respectiv familiile cu copii, angajații cu salarii mici și pensionarii. Aș puncta în acest sens:

1) Creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, respectiv 300 de lei pentru copii între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii mai mici de doi ani sau pentru cei cu dizabilități.

2) Creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 decembrie 2021. Creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 la cei studii superioare. Creșterea salariului minim brut în agricultură de la 1 ianuarie 2021 la 3.000 lei, similar cu cel din construcții. Calendarul pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

3) Aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei, de la 800 lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile.

Reper 24: Vă mulțumim pentru răspunsurile oferite la întrebările Reper24.

Senator Ion Mocioalcă: Cu multă plăcere pentru cititorii dumneavoastră.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei