fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Sfaturi utile pentru diabetici

În săptămâna pe care o încheiem a fost marcată Ziua internațională de prevenire a diabetului zaharat. Această zi (14 noiembrie), este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății, de profesioniștii în medicină, dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

Este mult mai simplu să îl identificăm în stadiile incipiente, să îl tratăm corect pentru a evita complicațiile. În stadiile incipiente ale bolii, mai mult de jumătate dintre pacienți sunt depistați întâmplător. Merg la medicul de familie, le dă să își facă un set de analize și se depistează glicemia”, a precizat dr. diabetolog Caius Diaconescu.

Diabetul este în general o boală cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cazurile necontrolate pot duce la pierderea vederii, probleme cardiovasculare, insuficiență renală, precum și alte afecțiuni grave.

A face schimbări în stilul de viață vă poate ajuta să evitați complicațiile grave de sănătate cauzate de diabetul tip 2, cea mai frecventă formă a bolii. Desigur, prevenirea este deosebit de importantă, dar dacă ați fost diagnosticați cu pre-diabet (glicemie crescută care nu atinge pragul diagnosticului de diabet zaharat), modificările stilului de viață pot preveni sau întârzia debutul bolii.

Ce ar trebui să faceți pentru prevenirea, gestionarea și remiterea diabetului de tip 2? Principalele sfaturi pe care le dau specialiștii sunt:

1. Pierderea în greutate: persoanele cu pre-diabet și diabet să piardă cu cel puțin până la 10% din greutatea corporală pentru a preveni progresia bolii. Excesul de greutate, în special în zona abdominală, poate crește probabilitatea de a dezvolta diabet.

2. Urmați o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii: dietele cu un conținut scăzut și foarte scăzut de calorii (aproximativ 840 kcal/zi) și care au la bază produse dietetice cu formule de înlocuire totală a meselor (shake-uri, supe, mese parțial solide), au fost cele mai eficiente pentru pierderea în greutate comparativ cu alte diete de slăbire.

3. Renunțați la fumat: potrivit unui studiu, fumatul contribuie sau provoacă multe probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerele și emfizemul plămânului, prostatei, sânilor și tractului digestiv. Un alt studiu a mai arătat că fumatul activ este legat de o șansă crescută de diabet de tip 2. Fumatul este strâns asociat cu diabetul, în special la persoanele care fumează extrem de mult.

4. Activitate fizică regulată: exercițiile fizice vă pot ajuta să slăbiți, să scădeți glicemia, să creșteți sensibilitatea la insulina (ceea ce vă ajută să vă mențineți glicemia în limite normale).

5. Optimizați nivelul de vitamina D: administrarea suplimentară de vitamina D a fost strâns legată de diabetul de tip 1. Un alt studiu a mai arătat că persoanele care nu au luat suficientă vitamina D au o șansă mai mare de a face toate tipurile de diabet. Alimentele bogate în vitamina D includ uleiul de ficat de cod și peștele gras. În plus, expunerea la soare poate crește și nivelul de vitamina D din sânge.

6. Reduceți consumul de carbohidrații rafinați și zahăr: consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați rafinați crește nivelul insulinei și al zahărului din sânge, ceea ce în timp poate cauza diabet.

Diabetul de tip 2 este o problemă din ce în ce mai mare și principala cauză a pierderii vederii și o contribuție majoră la o serie de afecțiuni, inclusiv insuficiență renală, atac de cord și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, dacă vă schimbați stilul de viață, puteți gestiona cu succes această boală.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. ”În plus, expunerea la soare poate crește și nivelul de vitamina D din sânge.”

    Eh … deși se știa (Jonathan Proctor, cercetător postdoctoral la Universitatea Harvard) că razele ultraviolete inactivează pe suprafețe și SARS-COV-2 (/COVID-19), milițieni în frunte cu Arafat și Vela au închis populația în case împiedicând expunerea la soare.
    Cu consecințe și în diabet tip 2?

    • Corect, trebuie dat peste bot de câte ori avem ocazia, așa ziselor autorități imbecile care mereu au luat și continuă să ia aceleași măsuri cretine în toate cazurile. Oamenii de știință adevărați găsesc mereu soluții de binefacere dar al de Vela, Arahat și alții ne vor la rău, bolnavi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei