-3.4 C
Reșița
marți, 14 ianuarie 25

Silviu Hurduzeu: „Festivalul este o iniţiativă locală absolut lăudabilă“

Ajuns la cea de a 23-a ediție, „Festivalul Răchiei și al bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte“ de la Băile Herculane a devenit deja un brand despre care se vorbește atât în țară cât și în afara granițelor ei.

Și anul acesta participă producători de răchie și de bucate tradiționale din întregul județ, respectiv din: Valea Bistrei, Valea Timișului, Valea Carașului, Valea Almăjului și din Clisura Dunării. Cei prezenți vor trebui să aleagă dintre răchia din prună, măr, cireașă, gutuie, pară ori din cea de smochine.

Zona Banatului de Munte este recunoscută pentru răchia care se produce aici. Căzănarii spun că răchia lor nu trebuie comparată şi confundată cu pălinca din Ardeal. Aici se face o răchie mai moale, de 30-40 de grade alcool, plăcută la gust, care poate fi consumată fără să te ardă pe gât.

Astăzi, în prima dintre cele două zile ale acestei manifestări, care cuprinde și spectacole folclorice, a fost prezent și viitorul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin social democratul Silviu Hurduzeu. Despre acest festival, liderul PSD a afirmat:

„Îi îndemn pe turiştii aflaţi în judeţ, dar şi pe cărăşeni în general să meargă zilele acestea (19 şi 20 octombrie) la „Festivalul Răchiei şi al bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte” care are loc la Băile Herculane.

Mi se pare o iniţiativă locală absolut lăudabilă ajunsă deja la a XXIII-a ediţie. În anii care vor veni, din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean, o voi sprijini.

Chiar dacă 2024, pe fondul secetei, nu a fost cel mai bun an agricol, răchia noastră bănăţeană curge. Şi sunt multe sortimente la Herculane: prună, cireașă, gutuie, măr, pară și chiar smochine. De asemenea, sunt producători de bunătăţi din tot judeţul: Valea Bistrei, Valea Carașului, Valea Almăjului, de pe Clisura Dunării şi de pe Valea Timişului“ a mai precizat Silviu Hurduzeu.

În cele două zile de festival, atmosfera este întregită de mai multe concerte de muzică populară ale artiştilor noştri îndrăgiţi. Printre ei, Gabi Zaharia, Mariana Bîrsan, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca şi Ramona Viţa“ .

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. O localitate trăiește prin evenimentele organizate atat pentru localnici cât și pentru străini. În Herculane ar trebui organizate asemenea evenimente cel puțin săptămânal, având astfel ocazia promovării și implicit sa facă venituri suplimentare la bugetul local… Dar nu are cine sa facă o strategie iar oficialitățile locale și județene dorm în cizme…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei