Inundațiile catastrofale din județul Galați au condus la ipoteze din cele mai diverse și, ca de fiecare dată, au fost devoalați, pe repede înainte, „vinovații“ care să fie trași la răspundere sau măcar discreditați de publicul avid de „sânge pe pereți“. Iar aceștia au fost, ca în multe alte situații, angajații Apelor Române, cei care, după cum afirmă „mințile sclipitoare“ nu și-ar și făcut treaba pentru care sunt remunerați. Adică plătiți de stat. Și cu bani mulți…nasol. Deci, gata s-a pus ținta pe oameni, scenariul a fost creat.
Dar înainte de a apăsa pe trăgaci, stați să ascultăm, să vede, să analizăm și punctul de vedere al celor care cunosc din interior și în profunzime situația de la Apele Române.
Este momentul în care liderii sindicatelor din cadrul Administrației Naționale Apele Române vin cu explicații și afirmă răspicat faptul că lucrurile stau absolut diferit.
ANAR și cu ce se ocupă instituția?
Dar mai întâi să explicăm ce reprezintă subiectul enunțat: Administrația Națională Apele Române, ANAR reprezintă o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Administrează din anul 1956 apele din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor. Buunn și acum comunicatul sindicaliștilor:
„Având în vedere ultimele informații apărute în spațiul public la anumite televiziuni naționale, cu privire la Administrația Națională „Apele Române“ (ANAR) și a salariaților săi, Federația Aquarom și Federația Apehid, federații sindicale reprezentative la nivel național, doresc să facă câteva precizări pentru a restabili adevărul și a pune într-o lumină corectă munca profesionistă și onestă a celor 8500 de salariați ai Apelor Române.
– în ceea ce privește inundațiile catastrofale din Moldova și în special județul Galați, vă transmitem că în zona Slobozia-Conachi 60-65% din pagube și din păcate pierderile de vieți omenești au fost provocate de scurgeri de pe versanți, nu din cursurile de apă administrate de ANAR; Precipitațiile au atins 150 litri/mp în decurs de mai multe ore pe timp de noapte.
Dorim pe această cale să transmitem condoleanțe familiilor care au suferit pierderi de vieți omenești.
– În ceea ce privește afirmația „Salarii și sporuri colosale pentru angajații Apelor Române“ vă informăm că salariile sunt mici în Apele Romane, grila de salarizare este conform Anexei 7 din Legea salarizarii unitare 153/2017, cea mai dezavantajoasă din perspectiva salariilor. De exemplu un inginer cu vechime maxima in munca si in specialitate, conform aceastei grille de salarizare, are un salariu brut de 7599 lei, ceea ce inseamna un salariu NET de 4445 lei. Totodata va informam ca de peste 15 ani in Apele Romane nu s-a acordat nici o prima si nici un ajutor cum ar fi la deces, boli incurabile, etc.
– În ceea ce priveste afirmatia ‘’Trei soferi angajati la un inspector de teren, in Apele Romane’’ va informam ca in Apele Romane sunt aproximativ 8500 de salariati, iar raportarea numarului de soferi angajati la cel de inspectori creaza o imagine falsa a activitatii. Este important de precizat ca in ANAR si subunitatile sale exista 144 de inspectori, dar peste 5200 de salariati care se deplaseaza in teren.
Practic, intreaga activitate de gospodarirea apelor presupune munca in teren, iar aici vorbim, pe lângă activitatea de inspecție și de activitati precum: hidrologie, hidrogeologie, urmărirea comportării construcțiilor hidrotehnice, a lucrărilor din cadrul programului de gospodărirea apelor, a lucrărilor de investiții, vizionarea obiectivelor pentru care se solicită acte de reglementare, prelevarea de probe de apă, intervenții în situații de urgență la poluări, verificarea sesizărilor, etc.
Vă informăm că peste 60% dintre angajații de la nivelul ABA, ANAR, INHGA, din cadrul serviciilor de lnspecție, lnvestiții, Exploatarea Lucrărilor Hidrotehnice, GMPRA, (Gestiune, Monitoring, Protectia Resurselor de Apa), Hidrologie, Laborator, Situații de Urgență, fac în mod uzual munca de teren.
Asa cum reiese din exemplele de mai sus, raportarea total șoferi la total inspectori este eronată și rău intenționată deoarece, în mod obiectiv, raportarea trebuie facută la totalul salariaților care se deplasează în teren, respectiv la 5200 de salariați din totalul de 8500 de salariați ai Apelor Române. De fapt mulți soferi din „Apele Române” opereaza utilaje folosite in intervenții sau lucrări de reparaţii, întreținere a lucrărilor hidrotehnice, etc.
(camioane, excavatoare, buldozere) iar pe acest palier chiar avem nevoie stringentă de mai mulți mecanici de utilaje sau chiar șoferi.
Apele Române nu beneficiază de finanțare de la bugetul statului!
Totodată vă informăm că Apele Române este instituție publică finanțată din venituri proprii (nu de la bugetul de stat) și are în administrare 78.905 km de cursuri de apă, 430 de baraje, 9577 de diguri cu o lungime totală de peste 9000 km, 82 de acumulări permanente (baraje de categoria A și B) acumulări de importanță strategică națională și 328 de acumulari permanente de categoria C și D.
Din cauza salariilor mici si a blocarii succesive a angajarilor din ultimii 15 ani, Apele Romane se confrunta cu o lipsa acuta de personal la baza sistemului, respectiv Sistemele de Gospodarire a Apelor, Formatiile de lucru si Statiile Hidrologice, mai precis lipsa de agenti hidrotehnici, muncitori hidrometri si mecanici utilaje.
În acest moment un agent hidrotehnic trebuie să supravegheze peste 60 km de curs de apa, nemaipunand la socoteala intretinerea digurilor si a barajelor, in conditiile în care normativul este de un agent hidrotehnic la 15 km maxim 20 km, în funcție de cursul de apa, daca este regularizat sau nu.
Și pe această cale dorim să mai facem un apel către factorul politic și către presa de a sustine stoparea reorganizarii impuse prin legea 296/2823, care va lovi puternic în BAZA Sistemului de Apărare lmpotriva lnundațiilor și a Poluărilor Accidentale, adica in Formatiile de Lucru și in Sistemele de Gospodărire a Apelor. Relația cu conducerea actuala a ANAR a fost una corecta pe anumite paliere, exceptand reorganizarea. Nu este nevoie de nicio reorganizare ci doar de acoperirea posturilor vacante cu personal calificat.
Solicitam deblocarea imediată a angajărilor în ceea ce privește agenții hidrotenici și muncitorii hidrometrii din Apele Române pentru a avea personal calificat și suficient care să intervină în situații de urgență, cum au fost inundațiile catastrofale recente din zona Moldovei.
Dacă nu vor fi luate aceste măsuri vă transmitem cu toată răspunderea că la următoarele inundații din păcate poate fi mult mai rău, deoarece Baza Sistemului, (cei care intervin primii la lnundații) este și în acest moment grav subdimensionată, ori după Reorganizare, ne vom confrunta si cu alte plecari de Specialisti in Gospodărirea Apelor din Sistem, deoarece vor avea salariile mult diminuate“, au transmis și au semnat comunicatul președintele F.S.D. Aquarom Horia Octavian Gavril și președintele F.S. Apehid Mihai Septelici.
Sergiu TABAN
Ieșiți pe posturile TV și spuneți clar toate problemele cu care va confruntați!Nu lăsați „șacalii”sa distrugă ce a mai rămas bun!
Buuunnn. Și acum haideți să vă fac o retrospecție de acum vreo 3 ani și ceva, aproape 4, când a venit MARELE partid pnl la putere. Va mai amintiți de angajările și numirile politice ale unor habarniști la conducerea Apelor Romane? Nuuuuuuuuuuuu.
Nu va mai amintiți. Iată consecințele partidului pnl Johannus
Să ne uităm un pic în albia râului Bârzava, dar nu la aia din Luncă în care s-au „pompat” bani de imagine și „respect” ci, la aia de la Muncitoresc in sus, albia COLMATATĂ, în care deja nu se mai știe a cui este, căci copacii crescuți în albie au ajuns la o maturitate demnă pentru o veritabilă pădure pe care a pus RNP ochii ca material bun de exploatat.