Șoferii care se aflau ieri dimineață în trafic pe DN 6 au fost puși în pericol din cauza unei dense perdele de fum care s-a format în proximitatea drumului național, dar și a focului care ardea și risca să se extindă spre șosea.
Totul a pornit de la un bărbat care dădea foc la vegetația uscată rezultată în urma recoltării culturii de cereale. Bărbatul a fost observat de un echipaj de poliție rutieră din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene care patrula pe DN 6, în afara localității Bucoșnița.
Polițiștii i-au cerut bărbatului în vârstă de 51 de ani să ia măsuri urgente pentru a stinge focul și l-au sancționat ulterior cu amendă contravenţională în valoare de 7.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195 din 2005 privind protecţia mediului.
„Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după ce se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare.
Conform legii, proprietarii și deținătorii de terenuri au obligația de a nu arde miriştile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităților competente pentru protecţia mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Arderea miriştii se face cu respectarea mai multor măsuri printre care și izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier”, informează purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.
Lorena POENARU
„Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după ce se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare …”
–
”Acceptul” + ”informarea” = aprobările (în logica milițienească)
Termenul de soluționare este de 30 de zile (de la înregistrarea cererii), cu răspuns spre căsuța poștală (de pe miriște).
După 30 de zile se pot aplica dispozițiile OUG 27/2003 (procedura aprobării tacite), cu document legal obținut de la instanța de contencios administrativ (anul viitor).
Nu?
(9. obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;)