fbpx
6.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Stațiunea Băile Herculane, membra uneia din cele mai prestigioase asociații din Europa!

Reunit într-o ședință de lucru, Comitetul Științific al Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa (EHTTA) a acceptat primirea ca membru a stațiunii Băile Herculane în cadrul acestei asociații.

Asociația Orașelor Termale Istorice din Europa a fost fondată în 2009 la Bruxelles (Belgia) de către șase membri fondatori: Acqui Terme (Italia), Bath (Marea Britanie), Ourense (Spania), Salsomaggiore Terme (Italia), Spa (Belgia) și Vichy (Franța). Multe dintre aceste orașe au fost implicate în proiectul de cooperare de 3 ani numit „Thermae Europae” (Programul Cultura 2000), care a avut ca scop valorificarea și conservarea moștenirii culturale termale din Europa și au fost dornici să continue să lucreze împreună prin stabilirea unei rețele permanente. Drept urmare, EHTTA a fost înființată ca o asociație non-profit bazată pe nevoia de a încuraja protejarea și valorificarea moștenirii artistice, culturale și a apelor termale din întreaga Europă.

37 de orașe stațiune și 11 alte asociații și regiuni din 18 țări au aderat la EHTTA, care a devenit astfel una dintre cele mai prestigioase și valoroase asociații din Europa. Cele mai importante entități în domeniul balnear, istoric, arhitectural și cultural din Europa sunt membri sau lucrează în parteneriat cu această asociație, iar cei mai importanți specialiști în domeniile mai sus menționate își aduc contribuția la creșterea prestigiului acesteia.

spot_img

În 2010, EHTTA a fost certificat de Consiliul Europei ca traseu cultural european, unul dintre cele 40 din Europa”, după cum a declarat primarul orașului stațiune Băile Herculane, Cristian Miclău.

Obiectivele declarate ale Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa sunt: să întarească cooperarea între orașele termale ale Europei la nivel international, să promoveze rețeaua la nivel european, în strânsă colaborare cu instituțiile europene și cu sprijinul programelor europene, să încurajeze, să promoveze și să dezvolte cercetarea, analiza, studiul și statisticile în sectorul balnear; să dezvolte și să protejeze patrimoniul arhitectural și artistic balnear și să dezvolte un produs turistic european comercializat la nivel internațional.

Edilul Cristian Miclău a făcut cunoscute și beneficiile membrilor acestei asociații:

  • NETWORKING – accesul la o plajă de cunoștințe și experiență, în care membrii lucrează împreună pentru obiective comune pentru promovarea orașelor balneare istorice din Europa. Membrii se reunesc de două ori pe an la Adunările Generale, cu ofițeri și reprezentanți aleși din orașele participante.
  • DIMENSIUNEA EUROPEANĂ – în urma contactelor stabilite la nivel european, rețeaua sprijină relațiile dintre membri și instituțiile UE, precum și cu alte Trasee Culturale Europene și asociații profesionale legate de patrimoniu, turism, cultură și industria balneară.
  • PROIECTE ȘI INIȚIATIVE – Asemeni, în urma contactelor stabilite la nivel european, rețeaua sprijină relațiile dintre membri și instituțiile UE, precum și cu alte Trasee Culturale Europene și asociații profesionale legate de patrimoniu, turism, cultură și industria balneară sprijinind proiectele și inițiativele în aceste domenii.
  • COMUNICARE – Programul Trasee Culturale Europene este recunoscut la nivel mondial ca o etichetă de calitate prestigioasă, prezentată în evenimente internaționale, publicații etc. Pe lângă site, o serie de instrumente de comunicare (broșuri, kit media etc.) sunt disponibile membrilor pentru promovare și schimb reciproc.
  • PROMOVARE TURISTICĂ – Rețeaua lucrează cu profesioniști din turism și tour operatori pentru a construi pachete tematice pentru orașele termale istorice membre. Cele mai relevante târguri profesionale din Europa sunt, de asemenea, în calendarul EHTTA!

Printre organizațiile cu care EHTTA lucrează în parteneriat sunt: Consiliul Europei, Organizația Mondială a Turismului, Alianța Europeană pentru Patrimoniu, European Tourism Manifesto, Great Spa Towns of Europe, Comisia Europeană a Călătoriilor, Asociația Europeană a Stațiunilor Balneare, HTI (Industria Turismului de Sănătate), Societatea Internațională a Hidrologiei și Climatologiei Medicale, Termatalia (Târgul de Turism Termal, de Sănătate și Bunăstare) și European Spa.

Această asociere este o veste minunată pentru orașul nostru care, pe deoparte, recunoaște valoarea istorică a patrimoniului arhitectural balnear din stațiune, iar pe de altă parte ne va ajuta prin experiența acumulată de către membrii acesteia în dorința noastră de restaurare a stațiunii, de conservare a patrimoniului și de readucere a numelui Băile Herculane acolo unde îi este locul.

Mulțumim pe această cale membrilor Comitetului Științific al EHTTA, în frunte cu Dl. Mario Cecente, domnului José Manuel Baltar Blanco – Președinte EHTTA, doamnei Simone Zagrodnik – director executiv, domnului Werner Henn neobosit iubitor al Băilor Herculane și al Banatului Montan, precum și tuturor celor care s-au implicat cu pasiune în toate acțiunile necesare pentru a putea aplica ca membri ai Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa. Pentru Băile Herculane a deveni membru ai acestei prestigioase asociații este o onoare care ne obligă!”, a mai declarat primarul milenarei stațiuni cărășene, Cristian Miclău.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei