fbpx
32.7 C
Reșița
vineri, 19 iulie 24

Suntem în plin sezon al alergiilor la ambrozie

În plin sezon al alergiei la ambrozie, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) transmite recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieții.

Prevalența alergiei la polenul de ambrozie este în creștere la nivel mondial, în principal din cauza schimbărilor climatice și a poluării, care contribuie la creșterea producției și concentrației atmosferice de polen, la prelungirea sezoanelor polinice, precum și la creșterea alergenicității polenurilor.

Sensibilizarea la polenul de ambrozie provoacă rinoconjuctivită și astm, iar creșterea duratei sezoanelor polinice provoacă creșterea duratei simptomelor și afectează calitatea vieții pacienților alergici.

În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcție de factorii de mediu, dar se manifestă cu precădere în lunile august-septembrie și se prelungește uneori și în luna octombrie.

Simptomele tipice în timpul expunerii la polen includ: strănut (frecvent în salve), obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică poate progresa și la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feței și la nivelul faringelui, cu apariția unor simptome adiționale în aceste zone.

Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroșirea ochilor, lăcrimare și edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare și alterarea calității somnului, a capacității de concentrare și desfășurare a activităților zilnice, sportive sau școlare.

Unii pacienți dezvoltă și astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzație de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respirație dificilă și zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă.

Oamenilor li se recomandă păstrarea ferestrelor mașinii și ale casei închise, evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat, limitarea drumețiilor, limitarea greblării frunzelor, utilizarea aparatelor de aer condiționat în casă și în mașină și instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficiență.

Dan AGACHE

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei